Jak vybrat helmu?

reference

Jak vybrat helmu?

Příspěvekod Anonymous » 03.01.2007-16:18

Nazdárek!
Tak moto už je doma, teď je řada na výstroj.
Rád bych se zeptal, jaké nese vyklápěcí helma výhody (či aspoň zásadní rozdíly) oproti klasické integrální. Brýle nenosím, jen mám trochu objemnější uši :) , tak jsem si říkal, že by se mi mohla vyklápěcí líp nasazovat. Ale pokud tomu tak není, pak je asi zbytečné připlácet, což?

A potom by mě zajímalo, jestli máte zkušenosti s některou z přileb:
Marushin M400
Airoh SR600
Airoh SV55 Sport, AR300(basic), Mathisse(basic), PR2000
Uvex GT 315 Uvision
Jeb´s MD 22
CAN V 608

Toť asi vše, co mi přišlo víceméně vyhovující. Vím, že o některých výrobcích se tu už něco psalo, ale uvádím je sem kvůli srovnání.

A poslední dotaz: víte něco o značce Jeb´s?
Uf. Dík za každou radu!
Anonymous

Příspěvekod Anonymous » 03.01.2007-17:16

Ve výklopných přilbách tady jezdí hodně lidí, já mám radši uzavřenou. Viděl jsem kámošovo výklopku po pádu na držku a ten předek ulít jako prd, tak mám s klasickou integrálkou takovej lepší "pocit sucha a bezpečí" :wink: jinak jsem měl Airoha, ale jenom chvilku, je to hlučnější.
Ale k tvému výběru:
Marushin- hodně slušné helmy, všechno fiberglas, pozor na polstrování, každej model je jinej. Zkoušel jsem 777 a padlo mi M ačkoliv jinak mám L
Airoh- SR je carbon-kevlar takže podle mě dobrá cena, ale sluneční clona v SV55 je taky asi dobrá, i když já vozil sluneční brýle. Mathisse používá kámoš jako instruktor v autoškole ale sám jezdí v integrálce.
Uvex- polycarbon, asi nejlepší hledí podle německejch testů. Jinak tady doporučuju rychle rozhodnout nejlíp hned, protože Sušickej Uvex končí a jiný zastoupení v čechách zatím není!!!
JEBku má náš čoprák otevřenou, ale kvalita ostatních těžko říct, za ty peníze asi nic moc.
A ta poslední to snad ani nemyslet to nevypadá moc kvalitně.
Němci hodně kupujou Shoei a Arai, ale to jsou pálky, ale Caberg Justissimo nebo Nolan jsou dobře hodnocený mezi výklopkama.
Výběru helmy jsem věnoval celou loňskou sezonu, nakonec Uvex 530 Sport s kouřovým hledím. Oproti bývalé AGV GP1 hodně spokojenej parchant :wink:
Anonymous

Příspěvekod OTIS » 03.01.2007-18:08

PR2000 mám už pár let, takže je to už starší model. Jsem spokojený, ale příště bych kupoval už takovou, která bude mít clonkou.

Výklopky jsou hlučnější, ale zase mají svoje výhody. Každému vyhovuje něco, ale věř, že když ji budeš používat delší dobu a potom si dáš normální pevnou, pak teprve poznáš jak velká je nevýhoda toho, že nejde otevřít :wink:
Osobní praxe.
OTIS
XJ veterán

Images: 1863
Kraj: Jihomoravský
Typ XJ: 600N
Rok výroby XJ: 2001

Příspěvekod xy » 03.01.2007-23:56

integrálka je proti výklopné helmě tišší a bezpečnější,pokud nenosíš ani brýle,tak myslím nemá ta výklopná pro tebe žádnou výhodu.dobrá věc je vnitřní výklopná sluneční clona...
xy
XJ štamgast

Images: 4
Kraj: Středočeský
Typ XJ: fzs 600
Rok výroby XJ: 1998

Nolan N 101

Příspěvekod Anonymous » 04.01.2007-07:37

Ja som si k mojemu XJ kúpil vyklápaciu helmu Nolan N 101 a som s ňou zatial spokojný. Má slnečnú clonu a to je fajn. Oceňujem na nej, že keď idem po meste a chcem si trochu užiť "vetra vo vlasoch" tak si ju vyklopím nahoru a idem. Síce by ma za to mohli asi buzerovať policajti, ale zatial nikto nič. Je ale pravda, že je asi trochu hlučnejšia, ale to nemusí byť tým, že je vyklápacia (vetráky, slnečný štít, ...).

Čo sa bezpečnosti týka si ale myslím, že u Nolanu je to bezproblémov. Nolan je na vyklápačky najlepšia firma, som niekde čítal. Má to ale aj svoju cenu, ale u Louisa bola v akcii za cenu prijatelnú.
Anonymous

Příspěvekod OTIS » 04.01.2007-08:31

Mám ještě sluneční brýle, takže někdy jezdím s otevřenou. Určitě když je teplejší počasí je to výhodné, pokud jedeš někde ve městě a ještě jsou kolony. Kolega co s námi byl ve Francii jezdil převážně s otevřenou, dokonce i po dálnici - to už beru jako extrém.
Ale názor, že výklopka je výhodná je pouze pro lepší nasazování nebo brýle je dost omezený :?
OTIS
XJ veterán

Příspěvekod Anonymous » 04.01.2007-09:22

ThatsMe:
Jestli jsi ještě výklopku neměl, tak si nejdřív někde vyzkoušej. Hlavně jízdu s vyklopenou, sice "fouká do vlasů" ale taky fouká do toho "spoileru" co si nad hlavu vyklopíš. A taky tak nějak váha působí jinak na hlavu. Když pominu, že by měla být při jízdě zavřená, tak mi to vyklápění přijde spíš jako komfort pro nasazování (třeba při placení u pumpy), nebo že si nesundaváš helmu při zastávkách (hlavně baťůžky si mají pořád co povídat). Pro jízdu máš asi většinou stejně zavřeno, takže pokud "jezdíš" tak je ti to asi jedno. A ta hlučnost je většinou daná, větší mezerou dole pod bradou.
Jak říkám - vyzkoušet. Moje první jízdy po letech byly s výklopkou (když pominu Cassidu na třindě), ale jenom asi dva měsíce, pak mi půjčili integrálku a už jsem výklopku nechtěl. Teď v ní vozím manželku 8)
Anonymous

Příspěvekod MatějXJ » 04.01.2007-11:11

Měl jsem integrálku a teď mám výklopnou SV 55 a jsem spokojenej. Xjelen píše,že:hlučnost je většinou daná, větší mezerou dole pod bradou. Já si myslím, že naopak, protože ji zavřenou nenasadím na kebuli. Hlučnější? Při 110KM/h je každá hlučná :D
MatějXJ
častý přispěvatel

Images: 113

Příspěvekod OTIS » 04.01.2007-11:30

Já ji taky bez otevření nenasadím. Navíc se tam dá přidělat taková gumová clonka, která ti doléhá téměř ke krku.
Ta hlučnost je větší kvůli těm "spárám", které dělí ten bradový chránič od zbytku.
OTIS
XJ veterán

Příspěvekod Anonymous » 04.01.2007-11:43

Ono asi velmi záleží od prevedenia. Keď sa pozriem na spoje, tak všade su tesniace elementy a hrany sú oblé. Ja moju Nolanku nedám taktiež zatvorenú na hlavu. Mám aj ten bradový chránič a je to super, že do nej nefučí. Niekedy mám ale pocit, akokeby som mal málo vzduchu na dýchanie, aj keď mám predné vetráky otvorené.
Anonymous

Příspěvekod Anonymous » 04.01.2007-15:39

MatějXJ píše:Měl jsem integrálku a teď mám výklopnou SV 55 a jsem spokojenej. Xjelen píše,že:hlučnost je většinou daná, větší mezerou dole pod bradou. Já si myslím, že naopak, protože ji zavřenou nenasadím na kebuli. Hlučnější? Při 110KM/h je každá hlučná :D

Tak nevím, když se podívám kde jsou polstry u integrálky a kde u výklopky tak to s tím místem bude asi jinak. Ve víku výklopky jse nikde polstry u nikoho neviděl.
Obrázek

Mi z toho vkládání obrázků jebne :twisted: , nedá se to tome nějak zjednodušit?
Jestli se to neobjeví tak si najděte u mě v galerii :lol:
Anonymous

Příspěvekod TOMMZ » 04.01.2007-16:00

Dyť je to úplně jednoduché :wink:
TOMMZ
Site Admin

Images: 1515
Kraj: Praha
Typ XJ: Thundercat
Rok výroby XJ: 2000

Příspěvekod Anonymous » 04.01.2007-17:11

TOMMZ píše:Dyť je to úplně jednoduché :wink:

jo ale musím sem ten obrázek vkládat z banditího ftp. Ze zdejšího alba se mi to ne a ne podařit :evil:
Anonymous

Příspěvekod OTIS » 04.01.2007-17:59

Obrázek
OTIS
XJ veterán

Příspěvekod Anonymous » 04.01.2007-22:20

Díky.
Největší problém je samozřejmě finanční omezení. Ale domluvil jsem se se sebou :) na 5-ti tisících, to mě snad nepoloží. A pak mě právě nalomilo, že v této cenové relaci se dá koupit i "slušná" vyklápěčka. Jenže:
PRO:
- budu asi víc nasazovat a sundávat než jezdit (krátké vzdálenosti), cestovat tak 1x/rok, spíš víkendové projížďky
- rychle jezdit nehodlám, ono to asi na eNku stejně moc nejde, a nejsem závodník, takže nějaký hluk ve 150-ti je mi šumák
PROTI:
- bojím se pádu, co mám papíry na auto jsem na motorce skoro neseděl. A myslet na to, že kdyžtak nemám padat na hubu, abych neurazil bradu, to mi asi moc optimismu nedodá...

A teď akorát nevím, co převažuje. :)

To si ale asi už budu muset vyřešit sám, Vám všem vřelé dík za rady!
Anonymous

Příspěvekod TOMMZ » 04.01.2007-22:27

-> XJelen

Ty vůbec nečteš FAQ.

[albumimg]číslo obrázku[/albumimg]

A doporučuju takhle vkládat obrázky z neosobních kategorií alba..jinak se obrázky zobrazí jen registrovaným uživatelům.
TOMMZ
Site Admin

Příspěvekod Anonymous » 06.01.2007-19:44

Ještě mi padla do oka tahle:
Lazer Grandville GL.
Do pěti tisíc se taky vejde a nemusel by to být průser. Máte s ní někdo zkušenosti, příp. je někdo schopný ji srovnat s těmi, co jsem uváděl na začátku tohoto threadu? Díky.

Edit:
Tak pro úplnost přidávám (snad už) poslední, které by mohly přicházet v úvahu:
Lem PROGENY EVO.LX
NITRO F 317-V
Caberg Rhyno
Anonymous

Příspěvekod MatějXJ » 06.01.2007-23:22

Hlavně aby ti sloužila. Je jedno jestli je to integrála, výklopka nebo otevřená. Každý beztak řekne že ta jeho je nejlepší. Ale to je se vším, od přileb po oblečení. Ten kdo jezdí v kůži tak na ní nedá dopustit a kdo jezdí v textilu tak tvrdí, že to je nej. Myslím si, že člověk to musí vyzkoušet na vlastní kůži a pak si vybrat co mu sedne líp. Je to můj názor a jestli se někomu nelíbí,tak..... :D
MatějXJ
častý přispěvatel

Images: 113

Příspěvekod Anonymous » 09.01.2007-14:58

Už dlhšiu dobu sa pohrávam s myšlienkou kúpiť si ešte jednu hlemu, "žaluďovku" s velkým plexi v predu. Mal by som ju len na velmi horúce letné počasie a na krátke vzialenosti, resp. pre potencionálneho spolujazdca.

Dnes mi prišla akčná nabídka od Louise, kde takúto helmu v akcii ponúkajú a to za € 50,- čo v dnešnej dobe nie je velký peniaz.

Aký máte na to názor vy? Blbosť?

1265
Anonymous

Příspěvekod TOMMZ » 09.01.2007-18:03

Tohle bych si vzal tak jedině na skůtra. Sice v tom někteří jezdí i na motorkách, ale fakt mi to nepřijde moc bezpečný.

Mal by som ju len na velmi horúce letné počasie a na krátke vzialenosti, resp. pre potencionálneho spolujazdca.

Vlítla ti někdy v horkém počasí vosa do helmy? Není o co stát.
TOMMZ
Site Admin

Příspěvekod Anonymous » 09.01.2007-19:22

TOMMZ píše:Vlítla ti někdy v horkém počasí vosa do helmy? Není o co stát.

To mi može ale aj keď mám vyklápačku vyklopenú, alebo len otvorenú.

Je mi jasné, že čo sa bezpečnosti týka, že to nebude asi nič moc. Ale za 50 éčiek na príležitosné povozenie ...?
Anonymous

Příspěvekod TOMMZ » 09.01.2007-20:43

Já bych radši koupil za 50 integrálku....holt každý preferuje něco jinýho.
TOMMZ
Site Admin

Příspěvekod OTIS » 10.01.2007-11:06

To si raději vyklápěčku a tu bradovou část můžeš podle potřeby odmontovat.
Nebo se dělají takové, kdy bradovou část přetočíš až dozadu za hlavu.
OTIS
XJ veterán

Příspěvekod Anonymous » 10.01.2007-16:10

"Integrálku" kvázi mám, pretože mám vyklápačku. Túto som myslel fakt len občasné jazdenie "okolo domu" a vo velkom teple.

A plexi to má veliké, prečo by sa mi malo včela dostať do helmy? Však to plexi zasahuje až pod bradu?
Anonymous

Příspěvekod Anonymous » 13.01.2007-02:00

Ještě bych rád věděl, jestli mezera na 2 prsty mezi bradou a helmou by se měla striktně dodržovat, nebo je to "volnější". Ptž už jsem měl na hlavě asi 20 druhů helem ve všech velikostech a dost místa před bradou jsem měl všehovšudy v jedné. :? Aspoň že ta mi byla tak akorát, třeba mi to pak usnadní výběr. :) Jo, otvíračky mi byly "krátké" všechny (Lazer Grandville a všechny od Airohu), tak asi skončím v integrále...
Anonymous

Zpět na Helmy a chrániče