Od pátečního večera bylo XJ fórum nedostupné a na první pohled vypadalo, že bylo napadeno hackery z Turecka.
K žádnému napadení fóra (zatím) nedošlo. Byla to z mé strany jen kamufláž, kterou jsem vám chtěl demonstrovat reálnou situaci, která může kdykoliv nastat, pokud nebude fórum zmodernizováno… Tento hackerský útok však vychází z reálného případu, kdy takto bylo napadeno jiné fórum, které běželo na stejně staré verzi jak XJ stránky - já jsem si vypůjčil jen úvodní stránku. Obnova webu z archivu problém nevyřešila, protože hackeři k útoku využívají nějaké bezpečnostní díry a fórum se muselo zaktualizovat na poslední verzi, kde bezpečnostní díry nejsou.
Takový útok není jen o znepřístupnění webu. Minimálně dojde k vykradení vašich kontaktů (maily, telefony), taky můžou být modifikovány soubory webu a nějaký bordel se pak dostane do vašich PC či mobilů.
Obdržel jsem hodně názorů, že stávající fórum funguje dlouhé roky v pohodě, tak proč dělat nějaké změny… Doufám, že tato krátká ukázka vám poskytla i jiný úhel pohledu. V tomto období je na fóru minimální provoz, ale představte si, pokud by podobná situace nastala třeba v době vrcholících příprav XJ sraz apod.?
Omlouvám se, že jsem vám tímto znepříjemnil návštěvy fóra. Někdy však jedna praktická ukázka vydá za tisíce slov...