Rachot asi spojky

Pravidla fóra
Zkuste využít funkci hledat před přidáním nového dotazu. V případě nového dotazu/příspěvku vždy na začátek uveďte přesný typ a ročník XJ, ke kterému se dotaz vztahuje!!!

Re: Rachot asi spojky

Příspěvekod kozoroh1 » 17.07.2015-21:50

První video mi nejde. Jde mi o to skoro chrochtání od spojky. Teď řeším spojkové ložisko. Musí se kvůli výměně spojkového ložiska u XJ 600 tzv. půlit motor, nebo se to dá udělat ze strany spojky. Jinak, při volnoběhu to chrastí až chrochtá. Po vymáčknutí spojky to přestane. Motor běží velmi tiše. Ale spojka při poslechu nalévacím otvorem při vymáčknutí děsně sviští. Takový zvuk škrtajících plechů o sebe. Víko spojky jsem měl dole. Lamely OK. Plechy lamel OK. Spojkový koš není povolený, ale má vůli když za něj vezmu nahoru/dolů. No musel bys to slyšet. Na volnoběh je to rachot jako hrom. Pokusím se to nahrát a dát to sem.
kozoroh1
občasný přispěvatel

Images: 3
Kraj: Královehradecký
Typ XJ: 600
Rok výroby XJ: 1999

Příspěvekod lukashason » 20.05.2016-08:06

Oživujem túto tému.

Na XJ mi samozrejme spojka rachotí ako o život, ale o tu tu asi až tak nejde. Dal som 20W-50, keďže očakávam letné horúčavy a chystáme sa na dlhší výlet.
Všimol som si v poslednej dobe, že po stlačení spojky to neutíchne hneď, ale chvíľu (asi 2 sekundy) počuť zo skrine ešte také zaštrkotanie, potom je ticho. Prespokladám, že to stále súvisí s tým nešťastným ložiskom, ale ja len tak pre istotu sa pýtam :D

pred 500 km som menil komplet reťazovku, po 500 km som reťaz vyčistil, namazal mazivom v spreji, v strede skontroloval previs (30 mm po celej dlžke), no mám pocit že reťaz opať je hlučná. Keď udržujem rýchlosť, tak to počujem )kovové štrkotanie od zadného kolesa), rovnako aj ke´d sa hýbem a mám vytlačenú spojku. V nízkych rýchlostiach cítim slabé trhnutie prii akcelerácii, ktoré tam bezprostredne po výmene nebolo. Celkom rozumiem že si možno re´taz proste sadla (boli sme plne naložení na výlete) a treba ju došponovať, ale čo keď sa mi zdá že je nastavená dobre? nechcem ju prešponovať tak sa radšej opýtam, či by to nebolo niečim iným :)
lukashason

Kraj: Praha
Typ XJ: XJ 600
Rok výroby XJ: 2000

Příspěvekod Koudy01 » 20.05.2016-09:52

Kdyz to das na hlavni stojan nebo motorku tlacis, ozyva se ti od retezu obcasny klapani? Pokud jo, mas spatne vyoseny zadni kolo. Jestli ti to v zadnim kole pri akceleraci nebo brzdeni klepe, muzou byt vymackany gumy mezi kolem a rozetou. Pruves 3cm je ok, ale zalezi na tom, jak to meris. Nesmis na ten retez pri mereni tlacit, ale jenom jemne prizvednout nebo dat dolu. Pokud to delas silou, pruhyb klidne treba o centak - centak a pul zvetsis a pak je to presponovany. Retez je taky dost hlucne, kdyz je malo namazane, ale to mas predpokladam v poradku.
Jinde ve vlakne si psal, ze ti to vibruje, tady pises, ze ti dost rachoti, zeptam se - synchronizaci karburatoru si delal? Pokud je to hodne rozhozeny, umi to taky delal pekne randal.
Koudy01
XJ štamgast

Images: 62
Kraj: Jihomoravský
Typ XJ: XJ600S
Rok výroby XJ: 2001

Příspěvekod lukashason » 20.05.2016-10:09

Koudy01 píše:Kdyz to das na hlavni stojan nebo motorku tlacis, ozyva se ti od retezu obcasny klapani? Pokud jo, mas spatne vyoseny zadni kolo. Jestli ti to v zadnim kole pri akceleraci nebo brzdeni klepe, muzou byt vymackany gumy mezi kolem a rozetou. Pruves 3cm je ok, ale zalezi na tom, jak to meris. Nesmis na ten retez pri mereni tlacit, ale jenom jemne prizvednout nebo dat dolu. Pokud to delas silou, pruhyb klidne treba o centak - centak a pul zvetsis a pak je to presponovany. Retez je taky dost hlucne, kdyz je malo namazane, ale to mas predpokladam v poradku.
Jinde ve vlakne si psal, ze ti to vibruje, tady pises, ze ti dost rachoti, zeptam se - synchronizaci karburatoru si delal? Pokud je to hodne rozhozeny, umi to taky delal pekne randal.

No to vyskusam po vikende ci je vyosene alebo nie, ale medzitym mi to napadlo. Bolo to sice robene v servise tak predpokladam ze vedia co robia ale ako sa vravi doveruj ale preveruj :D Rovnako by si asi vsimli pri vymene rozety ze je vymackana guma.

No veru celkom som musel potlacit aby boli 3 cm, subjektivne mi to pride dost volne, cize moze byt aj problem ze je presponovana? To by sa ale asi inak prejavilo pocitam. Momentalne nie je mozne retaz vzadu potiahnut v ziadnom smere z rozety. Cital som ze do 1/2 dlzky zubu v smere od kyvky je to ok, neviem ale ci je to nutne.
Synchronizovane karby boli minuly rok po sezone, motor bezi na volnobehu pekne, tie vibracie ma serú okolo 4200 rpm a to tu spomina uplne kazdy (vibruje aj pri brzdeni motorom v tych otackach a tam asi synchronizacia uz nema vplyn).
lukashason

Příspěvekod Koudy01 » 20.05.2016-11:58

lukashason píše:No to vyskusam po vikende ci je vyosene alebo nie, ale medzitym mi to napadlo. Bolo to sice robene v servise tak predpokladam ze vedia co robia ale ako sa vravi doveruj ale preveruj :D Rovnako by si asi vsimli pri vymene rozety ze je vymackana guma.

To zalezi na tom, kdo v tom servisu dela :)
No veru celkom som musel potlacit aby boli 3 cm, subjektivne mi to pride dost volne, cize moze byt aj problem ze je presponovana?

Zkus to napnout znovu a uvidis.
vibruje aj pri brzdeni motorom v tych otackach a tam asi synchronizacia uz nema vplyn

To asi ne no. Nevim, neumim posoudit.
Koudy01
XJ štamgast

Images: 62
Kraj: Jihomoravský
Typ XJ: XJ600S
Rok výroby XJ: 2001

Příspěvekod lukashason » 05.05.2017-16:26

Čau borci,

asi som objavil Ameriku ale prispejem trochou do mlyna.
Dal som včera zosynchronizovať karburátory a rachot na voľnobeh sa zlepšil o dobrých 75 percent, s helmou to ani nepočuť.

Tak asi by som začal týmto :)
lukashason

Předchozí

Zpět na Motor