Chcípání motoru při delší jízdě

Pravidla fóra
Zkuste využít funkci hledat před přidáním nového dotazu. V případě nového dotazu/příspěvku vždy na začátek uveďte přesný typ a ročník XJ, ke kterému se dotaz vztahuje!!!

Chcípání motoru při delší jízdě

Příspěvekod kafi » 06.10.2014-19:47

Ahoj kluci,

včera jsem se stal novým majitelem XJ 600 Diversion r.v.1998. Při koupi mě bývalý majitel informoval o tom, že mašina při jízdě ve dvou do kopce začne cukat, jakoby nedotýkal benzín. Nicméně při projížďce běžel motor suprově a vše fungovalo jako má a cena byla bezkonkurenční, takže jsem si ji odvezl. Při cestě domů, jsme na mašině jeli s kamarádem a skutečně se mašina začala chovat obdobně jak bývalý majitel říkal. Jeli jsme ve dvou po pražském okruhu a v momentě, kdy se jelo asi 90-100kmh zhruba minutku dvě, tak motorka začala pokuckávat a následně zdechla úplně. Stačilo ji chvilku nechat odstát, dát i při zahřátém motoru sytič a motorka opět naskočila, sedli jsme a jeli dál. Když jsem jel od kamaráda, tak jsem tomu na Strakonické trošku oroštoval, zrychlil z 80 na 120kmh, pak zpomalil asi na 90kmh a mašina opět začla pokuckávat až zdechla úplně. Opět naskočila se sytičem a jela dál. Pokud jsem jel do 80kmh tak se nic nedělo, ono i do těch 120kmh to zrychlovalo pěkně, prostě motor jako takový je v pořádku, do otáček jde krásně, táhne a tak...pro upřesnění, na motorce je KN filtr a dynojet. Nejsou tam ale laděné výfuky...nemáte potuchu co by s tím mělo být a na co sáhnout, po čem pátrat? Díky moc za jakoukoliv radu :)
kafi

Kraj: Praha
Typ XJ: 600S
Rok výroby XJ: 1998

Re: Chcípání motoru při delší jízdě

Příspěvekod Jarek » 07.10.2014-05:58

Podle mě je ucpané odvzdušnění nádrže, nebo špatnej podtlakovej ventil.
Zkus tomu trochu dát a až chcípne, tak to stejný projeď s otevřenou nádrží ať máš porovnání.
Motorky jsou život. Všechno, co se děje předtím nebo potom, je jen čekání.
Jarek
občasný přispěvatel

Images: 8
Kraj: Jihomoravský
Typ XJ: XJ 900 N
Rok výroby XJ: 1986

Příspěvekod kodl » 09.10.2014-20:42

pokud to není odvzdušnění nádrže - zkusit, když to udělá, otevřít víčko. Pokud ne, tak já to tipuju na kn filtr nebo sítko u ventilu - pokud se hodně otevře sání na delší dobu, poklesne podtlak, zavře se ventil a je konec. Divný je, že se to neprobere po ubrání plynu.
Pro první pokus zkusit po nastartování přepnout na PRI.
- Jako další vyjet benzín a vyčistit sítka na kohoutu.
kodl
XJ štamgast

Images: 7

Příspěvekod kafi » 10.10.2014-08:09

Tak sem to byl projet...jel jsem s tim cca 15km 120-130 a nic....pak na neutral při rychlem otočení plynu to začlo zdechat....takže to dělá při rychlém otočení plynu, proto mi to udělalo předtim....když jedu třeba na 6-7tis otaček tak v pohodě, ale nesmim rychle otočit plynem...

Také tipuju nyní nesladěnost KN filtru s Dynojetem... ptal jsem se minulého majitele a ten říkal, že když to měl na seřízení tak mu říkal ten co to dělal, že to nejde sladit....neměl brzdu....takže asi budu muset na brzdu to nechat sladit tam...

Když sem otevřel víčko, tak to začlo při přidání plynu zdechat okamžitě...
kafi

Příspěvekod kodl » 12.10.2014-02:45

a nebo zahodit ty kn-ka. Zatím neznám nikoho, kdo by si to bezvýhradně chválil, dokonce jeden na stavbě z kawy gpz má kn-ka dozadu ke kolu, a za deště mu to nejede, topí se to ve vodě. V průběhu výletu cca 200km ty filtry zpoloviny omotal izolačkou, aby vůbec dojel, aby tam nešlo tolik vzduchu. Takže laborace až kolaborace...
Napřed filtry s malým odporem a pak trochu ucpat, to je logika.
kodl
XJ štamgast

Příspěvekod kafi » 12.10.2014-10:17

kodl píše:a nebo zahodit ty kn-ka. Zatím neznám nikoho, kdo by si to bezvýhradně chválil, dokonce jeden na stavbě z kawy gpz má kn-ka dozadu ke kolu, a za deště mu to nejede, topí se to ve vodě. V průběhu výletu cca 200km ty filtry zpoloviny omotal izolačkou, aby vůbec dojel, aby tam nešlo tolik vzduchu. Takže laborace až kolaborace...
Napřed filtry s malým odporem a pak trochu ucpat, to je logika.

taky sem o tom přemyšlel....ale to bych asi musel i zpatky přetryskovat karbec ne?? No mám dvě varianty buď to dát seřídit na brzdu nebo hodit origo filtr a nechat to seřidit bez brzdy...
kafi

Příspěvekod DOS » 17.10.2014-08:17

No ono to může být od všeho trochu a ve vzájemné kombinaci to pak nechodí. Až se v tom budeš vrtat nezapomeň zkontrolovat membrány v karburátorech. Je to jednoduchá operace a pokud budou OK můžeš si něco ze seznamu odškrtnout. Taky se mrkni na těsnost vzduchové cesty. Co se týká KN filtru, tak pokud se jedná o náhradu original filtru a nikoliv otevřené sání (konusy a pod.), tak sám o sobě by dělat problémy neměl. Ale jak sám píšeš máš to převrtaný trochu víc, takže testovat, zkoušet a hledat.
DOS
občasný přispěvatel

Images: 13
Kraj: Královehradecký
Typ XJ: XJ 550 XL700V
Rok výroby XJ: 1981

Příspěvekod kafi » 18.10.2014-10:38

DOS píše:No ono to může být od všeho trochu a ve vzájemné kombinaci to pak nechodí. Až se v tom budeš vrtat nezapomeň zkontrolovat membrány v karburátorech. Je to jednoduchá operace a pokud budou OK můžeš si něco ze seznamu odškrtnout. Taky se mrkni na těsnost vzduchové cesty. Co se týká KN filtru, tak pokud se jedná o náhradu original filtru a nikoliv otevřené sání (konusy a pod.), tak sám o sobě by dělat problémy neměl. Ale jak sám píšeš máš to převrtaný trochu víc, takže testovat, zkoušet a hledat.

Tak jsem na tom dneska jel ve dvou s bagáží....nejdřív to začalo chcípat po 20km pak postupně co 3km...když to začlo dělat, otevřel sem nakonec nádrž a jel jsem pak 30km 120-130kmh a pohoda...takže největší problém bude to odvzdušnění nádrže, jak se k tomu dostanu a kde to mám přesně prosím čistit? V Jawách se vyznám, ale tohle je pro mě španělská vesnice a nevím jak k tomu..poradíte prosím? Co se týká zbytku, tak půjde v listopadu do servisu na to seřízení a kontrolu...
kafi

Příspěvekod kodl » 20.10.2014-15:36

stačí odšroubovat šroub co drží nádrž, pozvednout, a funkce hadiček ti bude zřejmá - 2 ks palivový kohout, a ta poslední je odvzdušnění nádrže.
tady je to poz. 29 http://www.partsdepot.cz/originalni-dily/motorky/Yamaha/1997/XJ600SJ/
kodl
XJ štamgast

Příspěvekod kafi » 29.10.2014-14:09

Tak jsem sundal nádrž, hadičku v pohodě profoukl, profoukl jsem i tu trubičku skrz nádrž, poté jsem kompletně odšrouboval víčko, byl pod ním docela bordel, nicméně trubička průchozí drátkem v pořádku. Profoukl jsem i tu minidirku ve víčku..jen mi neni úplně jasná funkce gumové prchodky pod víčkem, když končí přitlačená na lem v nádrži?
Dále jsem rozdělal kohout, byl v něm docela usazený bordel resp. benzínová emulze, takže kohout jsem vyčistil, profoukal a celé to dal zpět. Profoukl jsem i hadičku u čerpadla, jedna mi nešla sudnat tož sem do ní lehce foukl zda je průchozí, zabublalo to, takže je. Snad to pomůže...
Když jsem byl v tom, tak jsem vyměnil komplet brzdovku a odvzdušnil to a zadní brzda začla konečně brzdit :lol: Teď už jen přehodit řidítka, navrtat dirky v řidítkách, vyměnit spojkové lanko a poslat to do servisu na přetriskování zpět a seřízení s vyčištěním karburátorů, výměnou oleje + filtr + svíčky. Pak jen vyměnit plexy za turistické a je hotovo...na jaře gumy a řetězovku :)
kafi

Příspěvekod Martinczarkowski » 12.06.2015-07:14

Momentálně řeším podobný problém, jen mě zajímá jestli se ti to povedlo vyřešit tím pročištěním palivové soustavy???
Martinczarkowski

Kraj: Jihomoravský
Typ XJ: 600 Diversion
Rok výroby XJ: 2001

Zpět na Motor