volné přední teleskopy

Pravidla fóra
Zkuste využít funkci hledat před přidáním nového dotazu. V případě nového dotazu/příspěvku vždy na začátek uveďte přesný typ a ročník XJ, ke kterému se dotaz vztahuje!!!

volné přední teleskopy

Příspěvekod venca » 17.04.2012-07:44

Zdarec všem jsem nový majitel XJ 600 s rv.94 nemám zkušenosti tak se mnou prosím mějte trpělivost :D . Potřeboval bych poradit v pár věcech.
1. Když zmáčknu přední drzdu a pohybuji motorkou dopředu a do zadu tak lehce cvaká dole v předních tlumičích asik nějaká vůle v pozdrech. Na jízdu to nemá sice vliv tlumí pěkně kolo neskáče žádné vibrace ,ale moc se mi to nezdá. Jdou vyměnit ta pouzdra? Jestli ano tak nakolik to cca vyde a dá se to udělat doma nejsem sice mechanik ale pokud to nějak de tak to doufám zvládnu.
2. Co jsem tak pročítal fóra tak to rachocení v motoru na volnoběh je asik normální (rozvoďák)mám to řešit a viměnit ho nebo ne? Není to žádnej extrém moto má namotáno cca "55 000" na tacho.
3. Podle toho co sem přečet tak benzínový kohoutek nemá polohu vypnuto ale otevírá se podtlakem krom jedné polohy (pokud správně chápu). Když sem chtěl vymontovat nádrž, kvůli kontrole filtru, tak při odpojení hadičky teče benzín ve všech polohách pořád stejně, je to problém nebo normální. Musel sem klasicky hadicou vytahnou nádrž a pak až vymontovat.
děkuji předem všem za rady a trpělivost. Jinak sem koukal že plánujete sraz když bude čas tak zkusím dorazit na projížďku mám to z olomoca kósek.
venca

Images: 0
Kraj: Olomoucký
Typ XJ: xj 600 s diversion
Rok výroby XJ: 1994

Re: volné přední teleskopy

Příspěvekod OTIS » 17.04.2012-18:48

2. někdo mění rozvoďák ve 30tis., já to měl kolem 60tis, někdo má i v 75tis pořád dobrý. Zkontroluj nebo nech zkontrolovat...
3. podtlak u kohoutu ovládá pístek, který otevírá/zavírá cestu palivu. Třeba je ten pístek zaseknutý, o-kroužek na pístku poškozený, prasklá pružinka která zavírá pístek.... - rozdělej a uvidíš, je docela primitivní.
OTIS
XJ veterán

Images: 1863
Kraj: Jihomoravský
Typ XJ: 600N
Rok výroby XJ: 2001

Příspěvekod mirekm » 17.04.2012-21:29

Kluzná pouzdra se vyměnit dají, stojí 365 - <1000 Kč (spodní a vrchní). Loni jsem to dělal, už si bohužel nepamatuji, kde jsem je koupil. Najdeš to někde na webu nebo si to objednej v nejbližším motoobchodě. Akorát průměr byl menší než opotřebené originály, tak jsem to musel podložit planžetou 0,03-0,05 mm. Když byly volné, tak mi to v zatáčkách trochu kmitalo (spolu se špatný ložiskem v krku).Teď už to maká skvěle. Je to dost náročné na měření - mikrometr a mikrometrický dutinoměr, což jsou měřidla pro běžného smrtelníka asi nedostupné.
Dokud se mi líběj holky a motorky, tak žiju :-)
mirekm
XJ štamgast

Images: 17
Kraj: Středočeský
Typ XJ: yamaha 900 Diversion a xj 550
Rok výroby XJ: 1998

Příspěvekod Mira XJ » 18.04.2012-07:05

hele než začneš měnit něco v tlumičích,tak mrkni jestli to nááhodou nedělá náhon na rychloměr,nebo volné kotouče nebo destičky. Nebo podobný projev mě dělala málo dotažená osa předního kola.
Rovoďák bych možná vyměnil. Přece jen nevíš kolik to má mít natočeno,jistota je gulomet.:o)
To mám z toho života jakej vedu, to mám z toho s kým se tahám!
Mira XJ
XJ štamgast

Příspěvekod venca » 18.04.2012-14:38

Ten rozvoďák vyměním ikdyž ne hned (financ). Nic povolenyho neni vše sem kontroloval klepe to dule v tlumičich de to citět a trochu i vidět. Kde se daj ty pouzdra sehnat? A neni vyc rozměru ať to nekupuju dvakrát.
venca

Příspěvekod venca » 18.04.2012-14:46

Napadla mě ještě jedna věc ty pouzdra sou z čeho asik ze řeleza né tatik je soustružnik, tak kdybych věděl přesné rozměr dalo by se to udělat.O to že to udělá přesně nemám strach má přes 30 let praxi na mcčkách na 306 mi dělal čepy do zadní nápravy atd klidně to i vylešti.
venca

Příspěvekod mirekm » 18.04.2012-15:14

Ze železa bych to nedělal, asi by ti to vydřelo ty hliníkový kluzáky :-)! Originál je bronz stříklej teflonem či co to je. A to se na "mcčkách" :D dělá blbě.
mirekm
XJ štamgast

Příspěvekod venca » 18.04.2012-15:43

tak nic tak se to koupi.Nedá se nic dělat.
Musíte mě brát s rezervou sem zvyklej na jawy tam se dá udělat vše.
venca

Příspěvekod mirekm » 20.04.2012-19:27

venca píše:tak nic tak se to koupi.Nedá se nic dělat.
Musíte mě brát s rezervou sem zvyklej na jawy tam se dá udělat vše.

Našel jsem za 252 Kč (zadarmo :-)) http://www.wemoto.cz/bikes/yamaha/xj_60 ... ion/93-95/ , http://www.wemoto.cz/bikes/yamaha/xj_60 ... sh_outer/; http://www.wemoto.cz/bikes/yamaha/xj_60 ... ush_inner/
mirekm
XJ štamgast

Příspěvekod venca » 27.04.2012-15:46

Je to velkej problém vyměnit? Budu asik muset protože čím déle jezdím zišťuju že tam asik problém bude. Ze začátku se mi zdálo že nic nekmitá a pěkně to drží ale to sem byl hodně opatrnej teď když si víc troufám tak se mi zdá že přední kolo tak dobře nedrží a navíc začínám mít poskákanou přední gumu.Když sem moto kupoval tak byla nová takže sem nic nepoznal. Samozřejmě bych vyměnil i olej a gufera Návod jak to rozdělat sem tu našel ale jen jak vyměnit gufera a olej. Nechtěl bych narazit na nějakej problém a pak to vést na vozíku do servisu. Dík všem za rady.
venca

Příspěvekod mirekm » 27.04.2012-19:59

No, velký problém to není, ale záleží na tom, jak na tom jseš se zručností. Pro někoho hračka, pro někoho dost velký problém. A taky to chce i speciální nářadí - s kombinačkami, šroubovákem a kladívkem nevystačíš :-). Stáhni si manuál na údržbu a tam to najdeš. A nejlépe se podívej po okolí, kdo to zná a požádej o pomoc.
mirekm
XJ štamgast

Příspěvekod venca » 27.04.2012-23:54

No tak sem ze sebe asik udělal blba zistil sem že to klepání není z tlumičů ale de to od brzdového třmenu. Jak zmáčknu přední brzdu tak se hejbá brzduvej třmen do předu a dozadu tak 1-2 mm né to co je přišroubovany k tlumiču ale ta část co se hýbe je to normální nebo sou ty pouzdra ve kterých sou šrouby vymláceny nebo špatny šrouby? Zítra to rozdělám a akuknu. Stejně musím koupit novej kotouč a desky kotouč je zvlněnej a desky maj tak 1,5-2 mm.
venca

Příspěvekod Zdeněk » 28.04.2012-19:15

To budou dělat fakt ty desky, však ti to již véjš někdo napsal. Kup nový a při výměně ty čepy na třmenu opatrně namaž a pod desky se dává jakýsik tmel a nadeskách si pro jistotu sraž náběhové hrany, ať ti to nezačne pískat, jako mě. Nějaká vůle tam bude, a lupání od předních brzdičů se ozývá i u bandita.
Jo a pokud bys dělal, tu výměnu gufer a oleje, tak se nějak domluvíme. Já měl z toho taky strach a není se čeho bát. Tuším obě vidle na poprvé 4hoďky i s kafem a 10 cigárama. Chce to jen fakt tvrdou násadu na smetáku.
Zdeněk
častý přispěvatel

Images: 13
Kraj: Moravskoslezký
Typ XJ: GSF 600 S Bandit

Příspěvekod venca » 28.04.2012-20:32

Dik moc že semnou máte trpělivost. ty vydle asik zatím nechám nikde nic neprosakuje akorát projistotu vyměním olej. Třmen sem měl dole a je to volny na tom čepu co se nešroubuje při výměně destiček. Vypadá že je vychozenej do kuželu na konci je tenší koukal sem a dá se obědnat novej stojí 450. Bohužel budu muset vyměnit kotouč už okem de vydět jak háže našel sem na netu http://www.motocomponents.cz/brzdy/brzd ... v-92-97-2/ je to dobrá volba? a jaky desky sou tam dvoje tak mi poradte ktery http://www.motocomponents.cz/brzdy/pred ... v-94-97-2/ nebo http://www.motocomponents.cz/brzdy/pred ... -rv-94-97/ jezdím ve dvou lážo plážo ale sám to někdy pohoním. Je mi už jasny že nejspíš to kmitání bude od kotouče akorát nevým jestli vyměnit i ten čep když sem ho namzal tak se to trochu sklidnilo a jestli bude stačit jen vyměnit čep a nebude to vymláceny i v tom pouzdru. Ještě jednou dík všem za trpělivost a za rady.
venca

Příspěvekod Zdeněk » 29.04.2012-07:44

U těch desek nedej na "dlouhou životnost" bývaj tvrdé a vyčetl jsem tu .. někomu drbaly kotouče. Čím tvrdší deska, tím delší životnost, a tím větší op. kotouče. Někde to tu vyčteš, které jsou moc tvrdé.
Zdeněk
častý přispěvatel

Images: 13
Kraj: Moravskoslezký
Typ XJ: GSF 600 S Bandit

Zpět na Podvozek