od Pecuchen » 27.02.2011-02:22
To xy: Jasně, otázky se týkají motorek, takže jsou správně určené motorkářům a "nemotorkáři" na ně nemůžou odpovídat, ale jde o reprezentativnost vzorku - a právě ta se většinou nezajistí tím, že se nechá dotazník viset na internetovém diskusním foru (byť se forum týká dané problematiky, v tomto případě motorek). Například můžu předpokládat, že na diskusní fora chodí motorkáři, kteří o ježdění rádi teoretizují, ale přitom moc nejezdí, a naopak motorkáři, kteří jezdí hodně, nemají potřebu povídat si o ježdění na internetu (uvádím jen jako příklad, nic takového si nemyslím). V tom případě se mi pak do vzorku dostanou lidi, kteří jezdí ve srovnání s celou populací málo - a výsledky jsou velmi zkreslené. Sehnat reprezentativní vzorek populace, která mě zajímá, je strašná věda. Ale jak jsem zmínil, předpokládám, že pan kolega si je vědom problémů spojených se svým dotazníkovým šetřením, a ví, co dělá - rozhodně nechci tvrdit, že to dělá špatně, protože neznám jeho background a v žádném případě si taky nedělám nároky na patent na rozum.