Ahoj,
jsem druhym dnem stastnym majitelem XJ 600 S Diversion, r.v. 1993. Predem podotykam, ze jsem uplny laik, takze pokud moje dotazy budou mimo, tak to berte tak, ze zadny uceny z nebe nespad....
Chystam se vymenit olej a filtr. Procetl jsem tady ruzne diskuse a nakonec zvolil Motul 5100 Ester – 10W40. Nevim, zda je dobry nebo ne, ale nekdo ho tu pouziva, tak snad OK. Chtel jsem Motul 5000 4T – 10W40, ale ten tu nikdo (asi) nema, tak jsem ho radeji nevzal.
A ted dotaz. V moto je olej nekde pod ryskou. Puvodni majitel olej menil pred 6 lety, 2 roky jezdil, pak mel znacky 4 roky v depozitu. Ja jsem s tim ted dojel domu (cca 110 km). Vse v pohode, motor bezi, kontrolka mazani nesviti. V podstate nepozoruju zadny problem ani kvuli stari oleje, ani kvuli tomu, ze je ho tam pod ryskou.
Kdyz jsem resil vymenu oleje v aute, tak mi mechanik rekl, at dodrzuju kilometry a na dobu kaslu. Plati to i u moto? Jinak receno, pokud 6000 km najedu rekneme za 4 roky, je mozno olej menit az po 4 letech? Rikam si, ze je v podstate fuk, zda olej hnije nekde v regale v kramu nebo u me v motoru.
)