Reversní řazení

Pravidla fóra
Zkuste využít funkci hledat před přidáním nového dotazu. V případě nového dotazu/příspěvku vždy na začátek uveďte přesný typ a ročník XJ, ke kterému se dotaz vztahuje!!!

Reversní řazení

Příspěvekod Honza » 18.05.2010-15:06

Může mi někdo vysvětlit, z jakého důvodu je u běžných silničních motorek řazení stupňů 1 dolů a 2,3,4,5,6 nahoru a u závodních motorek a také u JAWY (starší typy) 1 nahoru a další rychlosti se šlapou dolů.
Mám XJ6 z roku 2009 a dříve jsem měl Jawu Bizona 350.
Když jsem ve stresu (např. komplikované předjíždění) tak se mi stává (zatím 2 krát), že neúmyslně zařadím nižší rychlost, tím chci říci, že mi připadá logičtější řadit rychlosti dolů, protože při zrychlování má člověk tendenci se spíše do stupaček opírat (a tím i špičkou řadit vyšší rychlost dolů).
K tomu patří dotaz technický, poradí mi někdo, jak změnit řazení u mého typu XJ6 na reversní (opačné) ???
Je to vůbec proveditelné ??? Vím, že výkonější typy mají na to sety, ale pro XJ jsem nic nenašel.
Honza

Images: 8
Kraj: Praha
Typ XJ: XJ6 Diversion
Rok výroby XJ: 2009

Příspěvekod TOMMZ » 18.05.2010-20:14

Řazení u závodních moto je přehozené snad kvůli jednoduššímu řazení ve velkých náklonech, kde by hrozil kontakt boty s asfaltem a tedy nemožnost zařadit. Jinak u sériovky to neřeš neb si za pár tisíc km zvykneš a nebudeš s tím pak mít problém i při sednutí na jiné moderní moto.
TOMMZ
Site Admin

Images: 1515
Typ XJ: Thundercat
Rok výroby XJ: 2000

Příspěvekod PavelRce » 19.05.2010-20:47

Jo taky s tím mívám občas problémy. I když jsem si pořídil XJ, tak se občas rás projedu na své kývačce 250 a ta má řazení přesně obráceně. Občas se mi tak stává že zařadím obráceně :shock:
Jinak novější JAWY 350 typ 640 už to mají stejné jako xj.
PavelRce

Images: 7

Příspěvekod Mara » 19.05.2010-21:49

S tim mel problem snad kazdy, kdyz presel na neco co to ma obracne, ja kdyz presel na 640tku javu, tak se mi to chvili taky pletlo, ale to se ti za chvili vzije, asi jako jizda na kole, nebo plavani.
Mara
občasný přispěvatel

Images: 3

Příspěvekod felika » 19.05.2010-21:51

Keď som si kúpil moju predošlú (šestku), prvé čo som na nej urobil bolo, že som si prehodil radenie rýchlostí (jednotka nahor a ostatné nadol). Do pôvodného stavu som to dal až pri jej predaji. Táto istá operácia nasledovala aj na mojej terajšej deviatke ako prvé.
Takéto radenie mi pripadá normálne a logické, napriek zaužívanej terajšej "móde" - predtým totiž všetky motorky mali radenie jednotky nahor.
Jazdil som aj na motorkách s radením jednotky nadol, nie je to nijaký problém, nemýlil som sa, ale na svojej motorke to proste odmietam...
Nebránim sa nijakému pokroku, ale v tomto som stará škola 8)
felika
občasný přispěvatel

Images: 232
Kraj: Banskobystrický
Typ XJ: 900 S Diversion
Rok výroby XJ: 2002

Příspěvekod Honza » 19.05.2010-22:37

felika píše:Keď som si kúpil moju predošlú (šestku), prvé čo som na nej urobil bolo, že som si prehodil radenie rýchlostí (jednotka nahor a ostatné nadol). Do pôvodného stavu som to dal až pri jej predaji. Táto istá operácia nasledovala aj na mojej terajšej deviatke ako prvé.
Takéto radenie mi pripadá normálne a logické, napriek zaužívanej terajšej "móde" - predtým totiž všetky motorky mali radenie jednotky nahor.
Jazdil som aj na motorkách s radením jednotky nadol, nie je to nijaký problém, nemýlil som sa, ale na svojej motorke to proste odmietam...
Nebránim sa nijakému pokroku, ale v tomto som stará škola 8)

Dík za pochopení mého pocitu a názoru. Samozřejmě jsem schopen s opačným řazením jezdit (asi 4000 km), ale 1 nahoru mi také připadá logičtější.
Takže mi už zbývá jen "drobnost - předělat řazení".
Tak mi prosím držte palce, ať se vše povede. S případným výsledkem předělání se pochlubím.
Honza

Images: 8
Typ XJ: XJ6 Diversion
Rok výroby XJ: 2009

Příspěvekod TOMMZ » 20.05.2010-17:13

Nechceš si udělat výlet na podzimní sraz viewtopic.php?p=29574#29574

Minimálně s Felikou si budeš mít o čem povídat :wink:
TOMMZ
Site Admin

Images: 1515
Typ XJ: Thundercat
Rok výroby XJ: 2000

Příspěvekod felika » 22.05.2010-08:51

Vidím že môj názor možno vyvoláva u niekoho prinajmenšom úsmevné reakcie. K tomu ja toľkoto:
1. Radenie som si neprehodil kvôli tomu, že to mali či nemali staré motorky, ani kvôli tomu, že by som sa snáď mýlil alebo čo; urobil som si to preto, lebo mi to takto lepšie vyhovuje a takto to chcem :!:
2. Na svojej motorke si urobím úpravy aké ja chcem
3. Je to môj názor a trvám na ňom a nikomu ho nevnucujem a od nikoho nežiadam, ani nikoho nepresviedčam, aby si podobné úpravy robil tiež
4. Dokonca stretávame sa na zrazoch a doteraz som to ani nikomu neukazoval, proste mám to takto a hotovo 8)
5. Na jesenný zraz možno pozvať všetkých cestných pretekárov, od Agostiniho, Hailwooda, cez Doohana po Rossiho - oni tiež mali/majú radenie takto, takže je tu možnosť zapojiť aj ich do debaty (okrem Hailwooda, ten je už na druhom svete) - tým sa k nim samozrejme neprirovnávam, oni sú o niečo lepší a slávnejší ako ja :wink:

Peace :smt049
felika
občasný přispěvatel

Images: 232
Kraj: Banskobystrický
Typ XJ: 900 S Diversion
Rok výroby XJ: 2002

Příspěvekod Jiri BN » 23.05.2010-07:35

Já mám Jawu Mustang a abych nemusel stále myslet na to jak (kam) řadit, když ho občas projedu tak jsem předělal řazení na řazení z "pařízka" a teď mám jedničku dolu jako Yamaze :D
Jiri BN
XJ štamgast

Images: 10

Zpět na Vzhled&Úpravy