Povolování šroubů - xj600, xj900, xj6...

Pravidla fóra
Zkuste využít funkci hledat před přidáním nového dotazu. V případě nového dotazu/příspěvku vždy na začátek uveďte přesný typ a ročník XJ, ke kterému se dotaz vztahuje!!!

Povolování šroubů - xj600, xj900, xj6...

Příspěvekod Anonymous » 24.05.2009-23:04

Zdravim pánové, tak se mi dneska přihodila taková věc, jedem, dojíždim ke křižovatce, mám tam 4., chci podřadit, šlapu a nic. Silněji a pořád nic, zkusim nahoru a lup, 5-tka je tam, zkusim dolu a zse nic, podřadit nejde. Hned se mi honí hlavou, že je převodovka v hajzlu a kolik to bude stát a jak se s zařazenou pětkou dostanu dom... Zastavim a koukám, povolil se a vytočil šroub od víka řetezovýho kolečka tak, že bránil šaltpáce v podřazování... Neuvěřitelný... Tak sem si oddech, šroub dovytočil a schoval. Po příjezdu domů koukám, že se vytočil ještě další šroub vedle. Může mi někdo vysvětlit, jak je možný, že během jediný vyjížďky se povolej a vytočej hned dva šrouby na jednom víku?? Od posledního rozebrání uplynul půl rok a přes 2000km... Je to až moc velká náhoda... Jakej důvod to může mít?
Anonymous

Příspěvekod zbynek » 24.05.2009-23:19

Jestli ona za to nemůže absence kouzelné vodičky ;-)
Obrázek
Too Old to Rock And Roll, Too Young to Die
zbynek
častý přispěvatel

Images: 26
Kraj: Praha
Typ XJ: 900F
Rok výroby XJ: 1990

Příspěvekod Anonymous » 24.05.2009-23:24

šmarjá, snad se na XJ nemusej všechny šrouby lepit... :lol:
Anonymous

Příspěvekod zbynek » 24.05.2009-23:40

No, já zatím všechny šrouby co jsem vytočil, jsem měl s modrým nánosem v závitech. Takže předpokládám, že předchozí majitel věděl co dělá (ač to byl Ital, tak jeho šikovnost a vybavenost dílny by mohla směle soupeřit s (italským) autorizovaným servisem ;-)) Říká se, že čtyřválec je nevibrující elektromotor (a po posledním týdnu na jednoválcovém Savagi tomu musím dát trochu zapravdu), přesto se jemně chvěje a právě na to bych se nebál ten slabší zajišťovač použít.

Ale neber mne vážně, on se určitě najde někdo zběhlejší v rozborce/sborce, ev. v servisních pracech jako takových a rád mne po(o)praví :-)
Too Old to Rock And Roll, Too Young to Die
zbynek
častý přispěvatel

Images: 26
Kraj: Praha
Typ XJ: 900F
Rok výroby XJ: 1990

Příspěvekod Racek » 25.05.2009-07:00

Jestli tam dáš červenej loctite, tak už to nepovolíš (při nejmenším s tim budou problémy)...dej modrej , ten drží do tý doby než za něj vezmeš nářadim.
Vyzkoušeno na RC vrtulníkách atd. vybrace , teploty...
Pak je ještě zelenej , ale s tim nemam zkušenost.

No a ty šrouby nemohl třeba nějakej ,,dobrák,, povolit??
Racek
častý přispěvatel

Images: 1

Příspěvekod Anonymous » 25.05.2009-11:15

Cizí zavinění vylučuju, motorka je buď zamčená nebo jsem u ní... Nikdy jsem šrouby nezalepoval a nikdy se nic nepovolilo, tak mi přijde divný, že se povolej dva vedle sebe na jediný vyjíždce... Tak díky, teď budu chytřejší a budu lepit.
Anonymous

Příspěvekod Racek » 25.05.2009-12:06

Ono se nedá říct lepit , je to jen taková vodička která pak přilne ke kovu a za nějakou dobu se z ní stane něco jako ta hmota na samozajišťovacích matičkách.
Používá se to třeba kde nejde použít takovou matičku a nebo kontramatku , podložku pod šroub atd., a je potřeba aby se to neuvolnilo.
Teď přesně nevim , ale je tam určitá doba po nanesení to nějakou dobu nechat působit než se to bude nějakym způsobem namáhat třeba vybracema motoru.
Jinak je to fakt super věc , vřele doporučuju :wink:
Racek
častý přispěvatel

Images: 1

Příspěvekod Hynek » 25.05.2009-12:52

Racek píše:Ono se nedá říct lepit , je to jen taková vodička která pak přilne ke kovu a za nějakou dobu se z ní stane něco jako ta hmota na samozajišťovacích matičkách.
Používá se to třeba kde nejde použít takovou matičku a nebo kontramatku , podložku pod šroub atd., a je potřeba aby se to neuvolnilo.

Jinak je to fakt super věc , vřele doporučuju :wink:

Ahoj ,
Loctite je opravdu super věc. Mám doma modrej i zelenej.
Zelenej má větší pevnost a schopnost vymezit větší vůli .Používám ho i k lepení ložisek ...Při rozdělávání pak stačí nahřát a jde to v pohodě rozdělat.
Hynek
občasný přispěvatel

Images: 6

Příspěvekod mirekm » 25.05.2009-18:42

Chotis píše:šmarjá, snad se na XJ nemusej všechny šrouby lepit... :lol:

Každý motor má v určitém režimu trochu vibrace. Vřele doporučuji používat na všechny spoje LOCTITE 243 - modrý, středněpevnostní. 1/ šroub nebo matka sama nepovolí, 2/ lepidlo zabraňuje vzlínání vlhkosti do závitu a tedy, takový závit nikdy nezarezne. 3/ je to vedle závlaček nejjistější zajištění
Dokud se mi líběj holky a motorky, tak žiju :-)
mirekm
XJ štamgast

Images: 17
Kraj: Středočeský
Typ XJ: yamaha 900 Diversion a xj 550
Rok výroby XJ: 1998

Zpět na Motor