NAVIGACE

Všelijaká výbava pro cestování

NAVIGACE

Příspěvekod vilta » 05.09.2008-07:48

Ahoj.
Chtěl bych toto téma založit protože hodně z nás uvažuje o koupi navigace. Mohli bychom si pomoct při výběru a poradit na co si dáti pozor a co by měla mít.
Já uvažuji taky o koupi ale moc se v tom nevyznám. Je mi jasné, že na moto by měla být voděodolná ale ta je zase drahá. Proto uvažuji nad touto: http://www.navicentrum.cz/MIO/Navigace-MIO-Moov-330u-Cela-Evropa-GPS-navigace-do-auta-Bluetooth-pro-prenos-dat-4-3-display_g596.html nebo http://www.navicentrum.cz/Navigon/NAVIGON-7110-Evropske-mapy-ze-zari-2007-RECENZE_g403.html
Nevím ale jestli na ní jde, se připojit k PC a např. nahrát si nějaké mapy nebo navolit mapu pres PC.
Jestli máte někdo tento nebo podobný model tak mi prosím poraďte.

Žádnou diskuzi na toto téma jsem tu nenašel, tak proto ji zakládám.
Snad se nepletu. :wink:
(tu su skoro furt)
vilta
častý přispěvatel

Images: 23

Příspěvekod Bartus » 05.09.2008-08:05

Počkej až vylezou permoníci, ti ti dají za uši, o čem se tu asi 3 dny bavíme :lol: viz ...[url]viewtopic.php?t=1445&postdays=0&postorder=asc&start=0[/url]
Pozdrav z černé díry
http://www.bartus.eu

Sedím na stromu a nejsem dřevorubec :-)
Bartus
XJ štamgast

Images: 162
Kraj: Moravskoslezký
Typ XJ: Suzuki DL1000 BMW 1150 GSA
Rok výroby XJ: 2005

Navigace na BMW

Příspěvekod Anonymous » 24.10.2008-12:22

Zatím jsem odpůrce těchto věciček ale když jsem si včera pročítal článek o srovnání motorrek (http://www.motorkari.cz/detail-clanku/?cid=12958), zaujalo mne tam jak v článku o FJR píše, že: "Satelitní navigace na BMW sice tvrdí, že před půlnocí jede ještě jeden trajekt...."

Tak jsem se chtěl zeptat někoho kdo je fanda do těchto věciček, mám tomu rozumět tak, že se přes navigaci dá zjistit odjezd trajektu :shock: ?? To by byla pro mne ohromná novina.
Je to vážně tak?
Anonymous

Příspěvekod TOMMZ » 24.10.2008-15:12

Nezkoušel jsem, ale teoreticky v tom není problém. Navigace je prostě jen počítač s GPS a co si do něj nahraješ/naprogramuješ to tam je.Prakticky je ale problém udržet navigaci v aktualizovaném stavu.
TOMMZ
Site Admin

Images: 1515
Kraj: Praha
Typ XJ: Thundercat
Rok výroby XJ: 2000

Příspěvekod Anonymous » 25.10.2008-08:50

Tímto chceš říci, že se dá do navigace nahrát např jízdní řády trajektů? To by znamenalo před cestou prostě někde sehnat data a pakliže to bude pracovat v přístroi proč ne. Máš pravdu TEORETICKY to jde. Já jsem ale myslel zda se s tím někdo setkal a nebo zda ví někdo konkrétní poznatek.
Teoereticky jde ledacos :D
Anonymous

Příspěvekod lynx » 26.10.2008-17:00

I prakticky. Doporučuju poslední čísla Motoroute, kde jsou velice povedený testy navigací na mašiny. Garmin na rozdíl od TomToma spoustu těchto opiček umí :D .
lynx
XJ štamgast

Příspěvekod Anonymous » 26.10.2008-18:30

Ale no tak Lynxi.
Zrovna Garmin je jedním z mých favoritů a Tom tom, je podle mne o dost pozadu oproti již zmíněnému Garminu ale aby uměl zjistit kdy jede trajekt, tak to jsem ještě nečetl. Ano mají spousty POI a na http://www.poi.cz jsou třeba autobusové zastávky v Praze ale nikoli jízdní řády. Moto Route magazín odebírám pravidelně od jeho vniku a a o navigacích opravdu čtu ale tohle jsem ještě fakt nečetl.
Anonymous

Příspěvekod lynx » 27.10.2008-09:39

:lol:
Na těch testech se mi líbilo, že nebyly psaný na propagaci prodejce. Psal to podobný skeptik, jako jsem já a docela mě zaujalo, jak ho to Zumo začalo bavit. Bohužel za tu cenu mi neposkytne o tolik víc než Čížek, abych o tom začal vážně uvažovat (zvláště, když se rád hrabu v mapách).
Jo a TomTom mi přijde dobrej akorát tak pro pražáky, když netrefjej domů z hospody - funguje to hned a jsou tam jakž-takž trefený ulice :lol:
lynx
XJ štamgast

Příspěvekod Anonymous » 27.10.2008-10:55

Teoreticky i prakticky v tom není problém. Je to jen otázka toho, co umí navigace zobrazit. Uvedu zcela konkrétní příklad.
Doma používám program na PC PJsoft-Infomapa, kde je snad vše co je k cestování potřeba. A protože obsahuje i jízdní řády třeba ve všech městech nebo metro nebo tramvaje, našel jsem zdroj, http://www.chaps.cz a tady si stáhnete jízdní řády jaké chcete, které chcete a potom již jen upravit pro to co umí navigace. Já v té mojí mám přehrávání AVI i Mpeg a mám grafický editor pro obrázky. Takže mi stačí si jízdní řád uložit v pdf nebo jpg formátu a pak si jej mohu kdekoliv kdykoliv prohlédnout na světě.
Tak jak napsal Lynx, je to opravdu jen otázka formy jak se to prezentuje v navigaci. Pokud mi dáte odkaz na jízdní řády remorkérů, :D udělám Vám to v pdf nebo jpg nebo jako film a můžete to v navigaci kdekoliv na světě přehrát.
A asi poslední perlička, pokud dnes pojedu třeba do Francie, zajdu do internetové kavárny, připojím si svou navigaci na internet a prohlédnu si vše on-line bez problémů a i si to stáhnu třeba v pdf nebo jpg, takže to mám aktualizované během pár minut.
Holt pokrok nezastavíš. :lol: :idea: :wink:
Anonymous

Příspěvekod Anonymous » 27.10.2008-17:01

Jo tak že je to tak jak jsem psal výše. Ale k tomu nepotřebuji navigaci. Jízdní řád, pokud jej někde najdu, si ho vytisknu nebo opíšu do notýsku :D. Mě šlo spíš o to, jestli se to třeba nedá stáhnout s mapami a tak.
Na tom PJ softu je i zahraničí? Mě se zdá, že je tam jen ČR.
Anonymous

Příspěvekod Anonymous » 27.10.2008-17:19

Česko je velmi podrobné a mám i celý svět, ale řekl bych jen velká města a jde o to že je to spíš orientační jak je to asi daleko. Žádná mapa trasy a podobně, skutečně jen orientačně. O to víc je podrobná mapa česka, to nemá chybu včetně GPS.
S tou navigací se přiznám, pokud by měly být součástí jízdní řády autobusů vlaků, lodí, letadel a to třeba v 30ti zemích, bylo by to asi hardwarově i finančně hodně náročné. Ale možná to jde řešit nějakým modulem přez GPS, že se umí napojit na nějaký centrální internet a umí to zpracovat. Ale osobně to neznám a nedovedu si to v praxi představit. Když si jen představím autobusy městské dopravy, meziměstské, linkové, mezinárodní a to jen třeba v jednom městě, k tomu vlaky, k tomu tramvaje, metro, skoro tomu nevěřím, že by to bylo reálné v navigaci, pokud by to mělo být její součástí.
:smt017 Ale nikdy neříkej nikdy, že? 8) :smt018
Anonymous

Příspěvekod Anonymous » 27.10.2008-18:02

Pro slzy v očích nejsem schopen reagovat.
Jen vím, že GPS a centrální internet v jednom existuje. Jmenuje se to CML ( Centrální Mozek Lidstva ) a v 80. letech minulého století s ním pracoval Pepa Dvořák.
Anonymous

Příspěvekod TOMMZ » 27.10.2008-18:31

PDA....Tridac je fakt zábavnej:-)
TOMMZ
Site Admin

Images: 1515
Typ XJ: Thundercat
Rok výroby XJ: 2000

Příspěvekod Anonymous » 27.10.2008-19:26

PDA už ale není navigace jako taková. Osobně nejsem pro víceúčelové věci, jelikož je to vždy o kompromisu.
Asi člověk nepotřebuje v navigaci jízdní řády autobusů, vlaků, letadel (asi bych nenechal motorku na zastávce a pokračoval dál busem).

V podstatě šlo o to, že když jsem přečetl ten článek, narazil jsem tam na určitě věci (jednou z nich navigace s jízdním řádem trajektů) a přišlo mi to tak trochu ukecanej článek. Tak to vzniklo.
Anonymous

Příspěvekod Anonymous » 28.10.2008-11:20

Ahoj, líbí se mi jak tady probíráte co všechno by navigace mohla, nebo měla mít, jak by byla perfektní, ale v každém případě si myslím, že s sebou budeš vždy potřebovat klasickou mapu.
Já osobně jsem si říkal, že si ji také koupím. Jenže zrovna včerejší zkušenost mě opět utvrdila v tom, že není asi nad klasickou mapu a dobře připravenej itinerář. ( Vezl jsem se autobusem a kluci řidičský jeli podle navigace, když jsme se dostali na křižovatku, kde nám cedule jasně říkali kam máme odbočit, oni jeli podle navigace a to se ukázalo jako problém, vždy jsme zakufrovali a těžce se vraceli zpátky. :-) Na cestě dlouhé cca. 2300km se to stalo několikrát.... ). No a i z toho co se povídá, tak se prostě takové chyby v navigacích vyskytují.

Osobně nemám žádnou zkušenost s tímto zařízením a tak se ptám:
Pokud se náhodou zabloudí ( jeli-to vůbec možné ) jak potom člověk zjišťuje kde vůbec je, myslím tím osobní lokalizaci a najití nejlepší cesty z daného místa do místa určení?
Kde a jak často obnovovat mapy států, měst? ( myslím legálně :D )
A jsou nějaké navigace ( myslím výrobce ) specializované na města? Nebo to je dané jenom kvalitou mapy?

Nekamenujte mě.... díky. :D 8)
Anonymous

Příspěvekod Anonymous » 28.10.2008-12:39

Nakupovat mapy lze na mnoho místech na internetu, např. http://www.czechcomputer.cz/cat_tree.js ... st%C3%A9my
Jak často - podle nabídky firem, ikdyž si myslím, že v rozvinutých zemích se spíš silnice opravují a rozšiřují, než by se dělaly nové a bylo potřeba měnit mapové podklady.
Podle navigace jsem byl v mnoha místech naší republiky, v Německu, Dánsku i v Norsku a neshledal jsem zatím jedinou fatální chybu, která by mne dovedla jinam, než jsem chtěl.
A ani nechápu, jak by se mohl rozvinout takový boom v prodeji navigací, kdyby se s nimi nikam nedalo dojet.
Na počátku je potřeba si zvyknout na skutečnost, že i malá zatáčka v křižovatce někdy vyprovokuje paní v navigaci ke sdělení, abych zatočil vpravo či vlevo. Taky se mi líbí sdělení: " změna směru - po 300 metrech pokračujte rovně". Ale jak se k těmto sdělením přidá selský rozum, není problém přijet do cíle.
Anonymous

Příspěvekod Anonymous » 28.10.2008-13:36

:-)) u jedný navigace co jsem měl půjčenou když se jelo pro XJ do DE jednoduše nešlo vypnout hlášení vyšší rychlosti, asi kvůli bezpečnosti či co a musim říct že po 1000km mne to docela sralo, jeli jsme třeba 94 na 90tce a dodnes slyšim důrazný mužský hlas říkající "RYCHLOST!" ...na oplátku jsme odpovídali "dobrá" ale jezdit tak celý rok no nevim :-) ....na jednu stranu při jízdě na motorce bez tankvaku-tzn místa kam uložit mapu aby byla furt vidět je navigace podle mapy únavná, ale na druhou stranu navigace dělá z člověka psa jdoucího za jitrnicí, s mapou musí mít dotyčný stále trasu v paměti, trénuje to orientaci, osobně bych asi volil kombinaci obou, ale jen za hranicema naší rodné hroudy. Ze zkušenosti mojí i rodinný, kdy se jezdilo každoročně do zahranicí s přívěsem se nikdy nezabloudilo, občas přehlídnutá odbočka., nic víc .....
Anonymous

Příspěvekod Anonymous » 28.10.2008-17:01

To Bolek:
Boom s prodejem navigací určitě je, vypadá to v autě (nebo i na moto) prostě jako že je dotyčný je IN, ale podle mého názoru nakonec ta navigace skončí někde v zapomění. Ono je totiž naprostá většina lidí co si něco koupí a když zjistí že je to k ničemu tak stále tvrdí jak je to super a jestli si někdo koupí naigaci za "pár korun" a nemá pořádné mapy jen např. průjezdní mapu Evropou tak je pouze na to aby se dostal z bodu A do bodu B a je jedno jak. Naprostá většina lidí očekává při kopi totiž daleko víc a navíc tomu při kopi nerozumí a vůbec neví nic např. o mapách.
Beru navigaci pro lidi, kteří např. něco rozvážejí a mají mapy do čísel popisných.
Toť ale jen můj názor a sohlasím s Rosťou.

Aprpó Bolku navigace Tě vždy dovedla tam kam jsi chtěl bez problému? :D
Anonymous

Příspěvekod Anonymous » 28.10.2008-17:37

jj já jezdím po servisech po celé republice a bez naigace si to nedokážu fakt předsavit.
Systémů je několik a každý má nějaký mouchy. Stejnou cestu dokáže navigovat jinak, nebo je velký rozdíl v komfortu ovládání :)
ale ještě jsem nezažil aby mě nekterá nedovedla do cíle.
Často nadávám že nerozlišujou třídy silnic (max dálnice), pro ní je státovka stejná jako polňačka :evil:
Takže často si pak pro sebe broukám cestou necestou, polem nepolem... :roll: :lol:

Z hlášek mě u TomToma fascinuje když jedu po dálnici - "Jeďte vlevo"
mimojiné proto radši jezdím s vypnutým zvukem
Anonymous

Příspěvekod Anonymous » 28.10.2008-17:46

No mám stejnou zkušenost se dvěmi (Tom tom a I-go: Vždy mne to vedlo lesní cestou (zadání - nejkratší cesta). Jelikož to znám tak vím, že se tam tudy dostanu ale pro osobák nebo silniční motku je to prostě problém.
Anonymous

Příspěvekod Peta » 28.10.2008-19:04

Spostu let sem jezdil úspěšně podle papírové mapy, poslední tři roky mám navigaci a můžu říct že je to podstatně pohodlnější. Do cíle mě vždycky dovedla a na víc mi odpadlo zdouhavé večerní vyhledávání kempů a bloudění po cizích velkoměstech.Jak a kudy tě vede, záleží jenom na tom jak si ji nastavíš k obrazu svému. Samozřejmě i z navigací musíš být v obraze kam vlastně chceš jet,kontrolovat ji a hlavně používat vlastní rozum, protože přece jenom je to pořád neinteligentní počítač :wink:
Peta
občasný přispěvatel

Images: 43
Kraj: Jihomoravský
Typ XJ: 900
Rok výroby XJ: 1999

Příspěvekod Anonymous » 28.10.2008-20:35

no koukám co človíček, to zkušenost... 8)

Udělal jsem si takový závěr:
navigace = rychlost, maximální dodržení předem nastavené trasy, minimální kreativita ( bloudění :D )

- ještě by mě zajímalo jak dlouho trvá takové nastavení (přenastavení) trasy?

- zadává se vždy startovací a cílový bod a bod přes který se jede, nebo je možné zadat více než tři body?
Anonymous

Příspěvekod Drobeček » 28.10.2008-22:07

Rosta-FJR píše:no koukám co človíček, to zkušenost... 8)

Udělal jsem si takový závěr:
navigace = rychlost, maximální dodržení předem nastavené trasy, minimální kreativita ( bloudění :D )

- ještě by mě zajímalo jak dlouho trvá takové nastavení (přenastavení) trasy?

- zadává se vždy startovací a cílový bod a bod přes který se jede, nebo je možné zadat více než tři body?

Můžeš zadat kolik bodů (průjezdních) jen chceš. :wink:
Někdy je to nutnost.
Já u svého stařičkého MIA C710 volím vždy "nejrychlejší" nebo "easy" trasu.
Jakmile zadám "nejkratší", tak mi to je schopno vést lesem po polní cestě. :lol:
Jinak normální mapu už 3roky nepoužívám a jezdím pouze s navigací a nemám žádný problém. Tedy pokud nepočítám ty, kdy mne při zvolení nejkratší trasy vede cestami, kterými bych v životě nejel. No ale zase se dostanu někdy do opravdu zajímavých míst. :wink:
Drobeček
XJ štamgast

Images: 93
Typ XJ: XJ 900F
Rok výroby XJ: 1984

Příspěvekod Anonymous » 29.10.2008-08:18

Bolku.
napsal jsem to blbě, měl jsem na mysli centrální evidenci jízdních řádů, jako je u nás třeba IDOS, na to se napojit a ve formátu, který přečte navigace, si to stáhnout.

a hlášení kuriozit navigace, kousek u Žatce mi ohlásila
"změna směru po 8mi kilometrech, pokud to bude možné, odbočte."
celou dobu sem čekal co se stane, ale před křižovatkou už hlásila normálně.

To-Rosta-FJR
můžeš si zadat cíle a nebo průjezdní body. Cíle se zadávání postupně jakoby za sebou a průjezdní body se zadávají když si vybereš trasu a pak tam plánuješ třeba zastávky tak si zadáš průjezdní body.
A doba nastavení je odvislá podle toho, kudy chceš jet, kde chceš stavět, kolikrát mít přestávku, jaké silnice a podobně. Můžeš nastavovat 10 minut nebo dvě hodiny, to je jen na tobě.
Anonymous

Příspěvekod Anonymous » 29.10.2008-13:12

Nevím o jednom uceleném jízdním řádu Zeměkoule, (kromě již zmiňovaném CML ).
Největší databáze všech možných jízdních řádů je internet.
A nejlacinější možnost je asi to PDA, které nemusí vyhovovat všem, ale něco má do sebe. Při jízdě používat navigaci a při zastavení třeba v McDonaldu a nebo na jiných místech s WIFI připojením používat internet bez omezení. A při požírání hambáčů je možné si prolistovat naše fórum s výživnými příspěvky. :D
Anonymous

Příspěvekod Anonymous » 29.10.2008-13:52

bolek_xj píše: A při požírání hambáčů je možné si prolistovat naše fórum s výživnými příspěvky. :D

:D
Na tak malé ploše obrazovky toho moc nezobrazíš. Musí to být fuška ale asi jde o cvik šoupat s posuvníkama.
Když jsem jej měl, tak mne z exelovských tabulek se kterejma jsem hodně dělal málem trefil šlak.
Anonymous

Příspěvekod boban » 07.11.2008-18:20

boban
XJ štamgast

Images: 63

Příspěvekod Bartus » 07.11.2008-18:50

No vzhledem k tomu, že garmin už má vodotěsnou navigaci nüvi 550 za nějakých 8000 tak si myslím že je to zbytečné :wink: Ale pokud máš starší která vodu nerada, tak proč ne :)
Pozdrav z černé díry
http://www.bartus.eu

Sedím na stromu a nejsem dřevorubec :-)
Bartus
XJ štamgast

Images: 162
Kraj: Moravskoslezký
Typ XJ: Suzuki DL1000 BMW 1150 GSA
Rok výroby XJ: 2005

Příspěvekod zbynek » 07.11.2008-21:27

Tak přesně tuhle navitasche máme a vodotěsná opravdu je :-) Jediný problém je ve zhoršeném ovládání dotykového displaye, ona ta folie je dost nešikovná na jemné a přesné dotyky, často se uklepnu jinam. Jednodušší (a hlavně nervy šetřící) je zastavit, otevřít, přenastavit, zavřít a pokračovat v krasojízdě.
Pro názornost:
Obrázek
Too Old to Rock And Roll, Too Young to Die
zbynek
častý přispěvatel

Images: 26
Typ XJ: 900F
Rok výroby XJ: 1990

Příspěvekod boban » 04.11.2010-20:58

držák dle nápovědy od barta 5513 a 5514
boban