+ Ondra Lelek je po smrti +

Co kdo neustál?

+ Ondra Lelek je po smrti +

Příspěvekod Drobeček » 10.07.2008-18:37

Dnes po 12 hod. zemřel po dopravní nehodě na motorce u Loun náš dlouholetý kamarád, bývalý závodník třídy Superbike a instruktor tecniky jízdy na motocyklech Ondra Lelek.
VIZ: http://www.novinky.cz/clanek/144713-nakladni-vuz-spatne-odbocoval-motocyklista-stret-neprezil.html
nebo zde:http://tn.nova.cz/zpravy/krimi/motorkar-predjizdel-pres-dvojitou-plnou-je-po-smrti.html

ČEST JEHO PAMÁTCE

... a jedna, která ho prostě vystihuje
Obrázek
Naposledy upravil Drobeček dne 15.07.2008-11:19, celkově upraveno 1
Drobeček
XJ štamgast

Images: 93
Kraj: Praha
Typ XJ: XJ 900F
Rok výroby XJ: 1984

Příspěvekod karlos » 10.07.2008-20:15

Četl jsem oba příspěvky dřív, než to sem Drobeček dal. Neznal jsem Ondru, jen mě zarazila ta Drobečkova část ...instruktor bezpečné jízdy na motocyklech...
Dvojitá plná čára, náraz do levého boku...takže skutečně předjížděl ???
Kdo to nikdy nezkusil, tak neví, o čem to je...
karlos
častý přispěvatel

Images: 5

Příspěvekod Drobeček » 10.07.2008-20:20

karlos píše:Četl jsem oba příspěvky dřív, než to sem Drobeček dal. Neznal jsem Ondru, jen mě zarazila ta Drobečkova část ...instruktor bezpečné jízdy na motocyklech...
Dvojitá plná čára, náraz do levého boku...takže skutečně předjížděl ???

Ano byl instruktorem, akorát jsem pozapomněl dodat že na "OKRUHU".
Tzn. závodním instruktorem a instruktorem bezpečné techniky závodní jízdy.

Jinak přidám článek z ČMN jak k nehodě nejspíše došlo:

Určitě vám situace, která se údajně stala osudnou Ondrovi Lelkovi není cizí. Automobil jedoucí před vámi si najede na pravou stranu vozovky a vy se chystáte jej předjet zleva. Bohužel Ondrovi, před ním jedoucí dodávka začala odbočovat doleva bez rozsvícení směrového světla a přes dvojitou plnou čáru ve chvíli, kdy byl Ondřej pravděpodobně již po jejím boku.
Mnozí jsme Ondru Lelka mohli znát v posledních letech i z motocyklové okruhové školy, kde předával motorkářům mnoho cenných zkušeností.
Drobeček
XJ štamgast

Příspěvekod sjirka » 10.07.2008-20:28

Je to hrozný...
Komu z nás se nestalo, že třeba předjížděl dvě tři auta, a druhej si ve chvíli, když ho předjížděl, bez podívání do zrcátka řekl, že by chtěl taky předjet... nebo třeba odbočit na benzinu...

A v té chvíli je to jen o štěstí/smůle

A Ondra Lelek měl bohužel smůlu
sjirka
XJ štamgast

Images: 79

Příspěvekod Drobeček » 10.07.2008-20:36

TO Karlos:
Jinak pokud nepřejedeš plnou čáru, tak předjíždět smíš !!!

Nesmíš hned věřit pisálkům a redaktorům z NOVY. Ty i kdyby motorka stála na červenou a auto by do ní nabouralo, tak za to může podle NOVY motorkář !!!
Drobeček
XJ štamgast

Příspěvekod TOMMZ » 10.07.2008-21:34

Letos je nějakej špatnej rok :cry:

Mi z toho plyne jen nepředjíždět pomalu jedoucí auta....rada na...
TOMMZ
Site Admin

Images: 1515
Typ XJ: Thundercat
Rok výroby XJ: 2000

Příspěvekod karlos » 10.07.2008-22:21

Drobečku, já to samozřejmě nijak nechci zlehčovat nebo nedej bože hájit řidiče plechovky.
Nechci ani polemizovat o tom, jak k tomu došlo, ten úsek neznám, nebyl jsem tam. Nově nevěřím ani dobrý den. Nevěděl jsem jakým instruktorem byl, beru zpět.

Je to smutná věc. Můj kolega má právě sestru na úrazovce v Brně - sestřelila ji srnka. Nikdy rychle nejezdila a měla smůlu, stejně jak Ondra.

Nebojím se toho, že bych se mohl zranit nebo zabít, ale že někdo zraní nebo zabije mě.
karlos
častý přispěvatel

Příspěvekod JOE » 11.07.2008-09:42

[quote="Drobeček"]TO Karlos:
Jinak pokud nepřejedeš plnou čáru, tak předjíždět smíš !!!

Drobku nechci ti brát iluze, ale podle mě to co píšeš o předjíždění je naprostá hloupost. Pokud je na silnici plná čára nebo značka zákaz předjíždění, tak nesmíš předjíždět ani když nepřjedeš plnou čáru.
Jednou je to zákaz předjíždění, a předjíždění je změna směru jízdy pokud se nemýlím. To si pleteš s objížděním překážky ale pokud obě vozidla jedou, tak se jedná o předjíždění.
Pravidla nehovoří o tom, že ve svém pruhu si můžeš jezdit ze strany na stranu jak se ti zachce i když nepřejedeš plnou čáru a při tom ignorovat značku zákazu předjíždění.
Píši tento příspěvek jenom proto, aby jsi neuvedl v omyl některé z našich kolegů.
Pokud se mýlím, tak jsem pako a čekám na vaše reakce jak mě ukamenujete.
Změna je život.HONDA XL 1000 VARADERO
JOE
občasný přispěvatel

Images: 8
Kraj: Jihomoravský
Typ XJ: HONDA XL 1000V VARADERO
Rok výroby XJ: 2003

Příspěvekod Anonymous » 11.07.2008-11:31

Drobeček má pravdu.
Značka V1a nebo V1b, plná čára a plná čára dvojitá nejsou značky zákazu předjíždění. Řidič nesmí tyto čáry přejet nikdy a ani přesahovat nákladem, pouze při objíždění překážky a vyhýbání se překážce. Ale nazakazují předjíždění v jednom směru, pokud se čáry nepřekročí nebo nepřesáhnou ani nákladem. A je jedno jestli je to automobilem nebo motocyklem.
A zákaz předjíždění sám o sobě jako dopravní značka neplatí pro jízdní kola, skútry a motocykly bez postraního vozíku. Ale pozor, není to nijak v návaznosti na plnou čáru.
Nejčastější chyba motorkářů, značka zákaz předjíždění a plná čára ve spojení, motorkáři jedou, protože pro ně neplatí zákaz předjíždění, ale problém, platí pro ně plná čára, tudíž poruší vyhlášku a body jdou dolů.
Anonymous

Příspěvekod Drobeček » 11.07.2008-12:06

Z toho plyne ponaučení, že pokud "PLNÁ ČÁRA" tak raději nepředjíždět.

Myslím, že to bylo asi tak jak se píše v ČMN.
Náklaďák si najel k pravému kraji aby si nadjel pro odbočení a Ondra myslel že mu uhýbá aby ho pustil před sebe. No a na poslední chvíli mu to bez blinkru strčil před něj doleva přes cestu. No a na to se už nedá moc reagovat ani v povolených 90km/h. natož pokud tam měl o něco více. :cry:
Drobeček
XJ štamgast

Příspěvekod TOMMZ » 11.07.2008-13:30

On i kdyby ten blinkr dal, tak dost často na náklaďáku není ani pořádně vidět...
TOMMZ
Site Admin

Images: 1515
Typ XJ: Thundercat
Rok výroby XJ: 2000

Příspěvekod karlos » 11.07.2008-13:54

Tridac píše:...A zákaz předjíždění sám o sobě jako dopravní značka neplatí pro jízdní kola, skútry a motocykly bez postraního vozíku...

Tridacu, pleteš se, se značkou zákaz předjíždění, je to jinak:

"zakazuje řidiči předjíždět motorové vozidlo vlevo. Motocykl bez postranního vozíku předjíždět lze"

Znamená to, že pokud se babeta nebo fechtl povleče 30km/h tak ho mohu předjet, ale v žádném případě nesmím předjíždět motky se sajdama nebo auta!
karlos
častý přispěvatel

Příspěvekod Anonymous » 11.07.2008-15:08

karlos píše:
Tridacu, pleteš se, se značkou zákaz předjíždění, je to jinak:

"zakazuje řidiči předjíždět motorové vozidlo vlevo. Motocykl bez postranního vozíku předjíždět lze"

Znamená to, že pokud se babeta nebo fechtl povleče 30km/h tak ho mohu předjet, ale v žádném případě nesmím předjíždět motky se sajdama nebo auta!

Lituji, ale nepletu se.

úplné znění zákona, paragraf 17 odstavec 5 písmeno f) (to je paragraf "Předjíždění"

.. tento zákaz neplatí
1. .........,
2. jde-li o předjíždění jízdních kol, mopedů a motocyklů bez postranního vozíku,
3. ..,
4. ....

Nikde není totiž ani slovo o tom, zda jsi ten kdo předjíždí a nebo zda jsi ten kdo je předjížděn. Rozumíš tomu? Muselo by tam být napsáno "(řidič osobního motorového vozidla nebo dvoustopého nebo M1 a podobně)", ale ono to tam není, tudíž když si to přečteš, je to platné oboustranně,

Neplatí, jde-li o předjíždění jízdních kol........... to znamená pokud jsou jízdní kola předjížděna a stejně tak i pokud jízdní kola předjíždí. Stačí si to důkladně přečíst, jsou to slovíčka.
Takových vychytávek je ve vyhlášce mraky.

Ono samo označení té zákazové značky je Zákaz předjíždění motorových vozidel s výjimkou jízdních kol, mopedů a motocyklů bez postranního vozíku, ale už nikde nenalezneš zda tyto jsou předjížděni nebo předjíždí.
Anonymous

Příspěvekod Anonymous » 11.07.2008-15:16

Ještě mne k tomu možná napadlo, že pokud pojedeš a před tebou třeba osobák ti uhne doprava, jak to někdy dělají, až na krajnici a ty vlastně ani nezměníš směr jízdy vůbec, prostě jen mineš toho osobáka, jestli mluvíme vůbec o předjíždění? Předjíždění je změna směru a předjíždí se vlevo, ale v tomto případě neměníš směr jízdy.
Nevím, souběžná jízda? Míjení? To se přiznám, že si nejsem jist, ale určitě se nepředjíždí. Jede se v jednom směru.
Anonymous

Příspěvekod JOE » 11.07.2008-16:48

Na souběžnou jízdu potřebuješ mít dva jízní pruhy.
Míjení jedoucího vozidla při jednom nebo více pruzích na silnici je předjíždění.
JOE
občasný přispěvatel

Příspěvekod Anonymous » 11.07.2008-16:59

JOE píše:Na souběžnou jízdu potřebuješ mít dva jízní pruhy.
Míjení jedoucího vozidla při jednom nebo více pruzích na silnici je předjíždění.

Ano, to já s Tebou souhlasím. Ale předjíždění je změna směru jízdy. Což se nestane. Tak je to patová situace jak se to nazve. Pokud mi uhne a já neměním směr jízdy, není to předjíždění podle zákona.
Anonymous

Příspěvekod JOE » 11.07.2008-20:14

Problém je v tom, že přestupku se dopouští řidič, který ti takto uhne.
Nesmí náhle změnit směr ani styl jízdy, pokud mu to nevyplyne ze situace v silničním provozu. A pokud toto udělá, tak se dopouští přestupku. A ty pokud jedeš tak, jak se jezdit má při pravém okraji, tak musíš změnit směr jízdzy aby jsi ho objel a tím se dopouštíš také přestupku.
Ale to se bavíme opět o maličkostech. Stejně v praxi většinou platí to, jak to posoudí fízli.
JOE
občasný přispěvatel

Příspěvekod Chose » 11.07.2008-20:25

Na silnici jezdíme v pravo,při pravém okraji vozovky,takže pokud tohle dodržíš tak prostě nejde předjed aniž by jsi změnil směr jízdy.
Jezdím s nákladákem 19 let,motorkám uhýbám ale vždy bliknu pravým,nikdy ale u plné čáry.
Chose

Images: 3

Příspěvekod Anonymous » 12.07.2008-09:01

JOE píše:Ale to se bavíme opět o maličkostech. Stejně v praxi většinou platí to, jak to posoudí fízli.

Souhlas. Osobně nepředjíždím když je plná čára a na dvojité už vůbec ne, ani kdyby mi uhýbal až do pangejtu. Ta čára tam má důvod.
Anonymous

Příspěvekod Drobeček » 15.07.2008-11:11

Poslední rozloučení s Ondrou Lelkem proběhne v pátek 18. července od 14:00 hodin ve velké obřadní síni v Praze Strašnicích.

Další akce je v sobotu na Mosteckém automotodromu.
VIZ diskuze na Motorkáři.cz
http://www.motorkari.cz/detail-akce/?aid=1987
Drobeček
XJ štamgast

Zpět na Pády + kolizní situace