Zdravím přátelé v jedné stopě.
Dovolte, abych se s Vámi podělil o jednu zkušenost.
Jako každý rok, zazimoval jsem motorku tak, že jsem ji umyl a přestěhoval do závětří, kde je teplota cca +10st.C a navíc ji vždy když odcházím z domu, nebo se vracím vidím a kochám se tou krásou.
Nedávno mi manželka poslala do práce SMS, že nám žerou motorku myši. Okamžitě jsem volal zpět a bylo mi sděleno, že když pod naší milovanou vytírala, že tam byly jakoby kousky gumy či co. No v práci jsem už nemohl vydržet a pospíchal jsem domů. Hlavou se mi honilo, že se asi myši zakousli do sedla a v duchu jsem si říkal jak je to možné, s takovouto havětí jsme (možná i vzhledem k našemu příjmení Koťátkovi) nikdy neměli problémy a jaký to bude asi ranec za sedlo. Okamžitě po příjezdu domů jsem sundal sedlo a naskytl se mi hrozný pohled.
Sedlo bylo sice v pořádku ale pod sedlem, kde je malý prostor na lékárničku, žárovku a já tam vozím ještě kousek ruličky hajzlpapíru (mnohokrát se hodila), bylo doslova myší hnízdo. Řekl jsem si, že hlavně, že je sedlo v pořádku, nechal jsem jej tedy sundané, místo jsem vyčistil a začal jsem bojovat s havětí, která mi až dosud jinak nevadila. Nasadil jsem mnoho chemických prostředků abych zabránil dalším škodám. Ochránci přírody mi jistě prominou, kdybych našel myš ve špajzu, tak by mne to tolik nevadilo (víc navštěvuji lednici) ale na milovanou motorku to teda NE!
Nicméně jsem stále dumal jestli se nedostaly ty potvory někam dál. Po několika dnech, jsem sundal boční plasty a opět jsem nevěřil svým očím, co vše ty potvory dokáží a kam se všude dostanou. V každém záhybu plastů a až ve vzduchovém filtru byly doslova utemovány myší výkaly, různé kousíčky hadů, papírů a také granule našeho psa, o kterém jsme si dosud mysleli jak nám krásně papá. A toho smradu!!! No řeknu Vám, až se mi zvedal žaludek, když jsem se to pokoušel vyčistit.
Nakonec jsem se rozhodl, vše to rozebrat, včetně všech plastů na zadní části motorky i podsedlánu a nosiče od soudruhů GIVI. Bylo tak uděláno a vše pěkně vyčištěno a umyto. No alespoň trochu zpestření v tomto zimním čase.
Jediné co jsem si netroufl dát zpět, byl vzduchový filtr, díky kterému se ty bestie nedostali dál, a tak po Novém roce zakoupím nový a bude vše opět OK.
No a ponaučení?
1.určitě se vyplatí preventivně nějaká návnada na ty potvory.
Ušetří to dost práce, zvláště když zjistíte, že jste našroubovali jiné delší šroubky tam kde měly být kratší a musíte tu rozborku a sborku dělat dvakrát!!!
2. vždy když vyšroubujete od někudy nějaký šroubek, tak jej našroubovat hned zpět alespoň rukou!!
Mějte se krásně a pozor na myši!!!