eloxace hliníku a jeho slitin

Pravidla fóra
Zkuste využít funkci hledat před přidáním nového dotazu. V případě nového dotazu/příspěvku vždy na začátek uveďte přesný typ a ročník XJ, ke kterému se dotaz vztahuje!!!

eloxace hliníku a jeho slitin

Příspěvekod Anonymous » 22.07.2007-18:21

Nazdarek,když je tady taková vybraná společnost, chtěla jsem se zeptat, jestli už z vás někdo zkoušel eloxaci na svého drahouška? Já ano, bohužel jsem narazila-99% dílů na XJ jsou ze slitiny hliníku s křemíkem, který mi při elektrolýze vytvoří šedý povlak a já jsem v ři... :smt013 Mám nádhernou červenou barvu,ale ta mi tu šedou nepřekryje ani omylem. Nevíte někdo,jak by se to dalo obejít? :roll:
Anonymous

Příspěvekod Anonymous » 22.07.2007-20:46

ahoj, Jak jsi to eloxovala? Elektrolyticky? Potom je otázka jaká vyla druhá elektroda a do jaké hloubky to jde. Pokud to není přesný díl. může pomoci pískování.
Anonymous

Příspěvekod Anonymous » 23.07.2007-17:04

Eloxaci jsem dělala elektrolýzou,obě elektrody byly z hliníku,což myslím,že je ten problém.Někde jsem totiž našla ellýzu s uhlíkovou elodou. Nepochroupla jsem ten "podíl". Nevím,co myslíš. Eloxovaný předmět je +, ellýza trvá 30 min při teplotě 20 stupňů. Potom ho povařím v barvě 15 min a 15 min v destilce. Na "obyčejném" hliníku to vypadá fakt výborně a drží to jak židovská víra.
Anonymous

Příspěvekod Anonymous » 23.07.2007-17:34

Ještě něco,ten eloxovaný předmět nejdřív ponořím do 15% NaOH (už tady mi to ztmavne,i po odmaštění acetonem mi ten předmět ztmavne při ellýze), a jako elektrolytický roztok používám 22% kys.sírovou
Anonymous

Příspěvekod kubik1 » 23.07.2007-23:25

to maj sousedi asi radost co :lol: kdyz jim takhle vyváříš.
kam to pak simtě leješ?

a nechromujes i? potreboval bych pochromit par dílu na veterana...
XJ 900F rok 1991 4BB
kubik1
občasný přispěvatel

Images: 16

Příspěvekod Anonymous » 24.07.2007-13:37

to ztmavnutí prý dělá vyšší procento hořčíhu ve slitině. Experti na to byli v Meopzš Přerov. Umí udělat i nádhernou černou, co je lesklá a imunní ke škrábancům. Ale blbě se tam teď dostává,
Zkus něco nechat opískovat, to tmavé ze slitiny (povrchu) ž nedostaneš.
Anonymous

Příspěvekod Anonymous » 24.07.2007-16:26

Tmavý povlak tvoří křemík, hořčík a tuším,že i mangan.To tmavé můžu jen obrousit jako jsem to už udělala.Zkoušela jsem poeloxovat víčko na místě,kam se lije olej. Vyvařila jsem ho ve vínové barvě.Výsledek byla zlatá s nádechem do červena,Zajímavá kombinace, nevypadá nejhůř.Ovšem není to to,co jsem chtěla. Ach jo,zkusím někde něco najít na netu. K chromování jsem se ještě nedostala,ale neboj. Byl to vlastně nápad mé drahé polovičky,taky má XJ (2001). Studuji chemicko-technologickou fakultu,takže nějaké základy mám (příští rok končím),Odpad popíšu a nechám na "sběrnou sobotu" :lol:
Anonymous

Příspěvekod Anonymous » 24.07.2007-17:40

omlouvám se Ti za mé laické postřehy ze život. Byl jsem veden snahou pomoci.
Anonymous

Příspěvekod Anonymous » 24.07.2007-18:05

Ty seš trubka :roll: ,jsem moc ráda,že se mi snažíš pomoci.Kdybych ji nepotřebovala,nepsala bych si o ni.Nikdo nezná všechno a byť problematiku studuji, praxe je o kapku jiná.Spoustu věcí lze v chemii tak trochu obejít, což znamená méně náročné podmínky a jednodušší postupy.Není umění to provést v plně vybavené laboratoři,je umění udělat si to doma. Tvé rady si opravdu cením, jen jsme se prostě sešli na tom,co oba už víme :D Pokud budu mít nějaké pokroky,určitě napíšu.Třeba potom začneš eloxovat ty :smt041 Měj se hezky :smt006
Anonymous

Příspěvekod Anonymous » 24.07.2007-18:09

Já už vím,proč si to myslíš :smt026 Tu školu jsem napsala kvůli tomu,abys pochopil,jak se můj přítel dostal k nápadu eloxovat hliník. Rozhodně to nebylo myšleno jako vychloubání!! Pokud to tak vyznělo, moc se omlouvám.Příště si to po sobě raději přečtu :oops: :oops: :oops:
Anonymous

Příspěvekod Anonymous » 24.07.2007-18:39

o ne. já jsem to myslel jak jsem to napsal. No toto opravdu nejsem odborník. Tak na elektroniku, to ano :D Hezký den.
Anonymous

Příspěvekod Anonymous » 28.07.2007-12:53

Ahoj, pěkný článek na téma eloxace je na http://www.gsxr.wz.cz , pokud chceš pouze změnit vzhled, můžeš součástku přestříkat barvou na keramiku... vzhled má být velmi podobný eloxu... P.S. ZDRAVÍME LOUŃÁKY!!!
Anonymous

Příspěvekod Anonymous » 28.07.2007-14:42

Tak jsem si vzpomenul jeste na neco....

Vyjasnění v lázni Rogal 32: Pokud legury a nečistoty nejsou rozpustné v alkalické mořící lázni, zůstanou po moření na povrchu jako tmavá, stíratelná vrstva (nejčastěji měď, mangan, železo, nikl, hořčík a křemík). Tuto vrstvu je nutné před eloxací odstranit mořením v kyselině sírové. Složení lázně Rogal 32: kyselina sírová cca 100g/litr ( ředění 1:2) pří použití kyseliny sírové akumulátorové. Příprava 100 litrů lázně: 30 litrů kyseliny sírové akumulátorové a 1 kg Rogal 32.1 a 0,5 litr Rogal 32.2 a 70 litrů vody. Pracovní podmínky: doba 1-5 minut teplota 20 – 25oC Za provozu je nutné lázeň odsávat. Po vyjasnění (zesvětlení) musí být povrch čistý, světlý a smáčivý.
Anonymous

Příspěvekod Anonymous » 05.08.2007-14:51

Tak pánové, mám nový poznatek z eloxování (metoda pokus-omyl je fakt úžasná). Zjistila jsem, že při špatném oplachu předmětu po eloxaci je barvící lázeň kyselá, a proto mi potom hází takové zlatavé odlesky a vznikne z toho naprosto nepředvídatelná barva. Ale zlepšili jsme se natolik,že naše eloxovaná vrstva je o dost tvrdší a poškrábání vzdorná (pokud ovšem do toho nezarvete se vší silou šroubovák :shock: ,i s tím šroubovákem to dá makačku) .Teď si dělám nápis XJ 600 z hliníku a poeloxuji ho. Jedu na sraz do Varů, kdybyste byl někdo zvědavý na mé dílo :smt041 . Zatím čus.
Anonymous

Příspěvekod Anonymous » 18.09.2007-23:54

Ahoj, gratuluju :smt023 ... a nebudeš mít někdy své výtvory k vidění v LN? Jsem docela zvědavej....
Anonymous

Příspěvekod Anonymous » 28.09.2007-11:59

Ahojda,ted jsem v Belgii,az se vratim, udelam jeste par pokusu a fotky urcite dam.Zatim se mejte.
Anonymous

Zpět na Vzhled&Úpravy