Před časem jsem tady zaznamenal názor, že rada "dej to do servisu" je na prd, když jsme kluci šikovní a všechno zvládnem za pár korun. Trochu mě ta koncentrace šikovných mechaniků překvapila, tak bych se chtěl podělit o zkušenosti, co mám za zábavu s jedním z nich. Koupil jsem mašinu, která v rámci běžné prohlídky vypadala v cajku, i cena odpovídala a dokonce ze začátku byla i bezproblémová. To že to kupuji od kutila domácího velmi sebevědomého jsem samozřejmě tušit nemohl. První co mě překvapilo, byla sada svíček 3 + 1. Chlapec asi ztrhl závit, tak místo toho aby to převložkoval, vzal vrtačku a převrtal to. Což není tak hrozný, kdyby udělal všechny hlavy, ale o zvládl jen tři!
Tohle obtěžuje, ale při dalším špeku šlo už o kejhák. Spořínek šetřil, a tak pojistnou podložku u řetězového kolečka použil opakovaně. Výsledek - vytočená matka, zničený závit na hřídeli a náhoda, že se to nikde nekouslo (taky se tady probíralo, jak je zbytečné vyhazovat prachy za novou podložku).
Různých kravinek jsem řešil povícero, ale teď mám čerstvě zase jeden fórek z kutilské dílny (taky se zde řešilo). Nezdála se mi spotřeba (což mě až zas tak neštvalo - moje jízda nebejvá úplně standartně cestovní), ale hlavně výkon. Dal jsem to kámošovi do servisu a čekalo mě další překvapení. Předchozí majitel dostal ukroutnou touhu mašinu "otevřít", ovšem za co nejmenší cenu. Tak si sehnal jiné (otevřené) karburátory. Mikumi jako Mikumi. Že je potřeba přetryskovat na daný typ mašiny už neřešil, přece to docela slušně jelo - líp než zavřené.
Tímhle si nestěžuju na neseriozní prodej - věřím tomu, že dotyčný žil v představě, jak perfektní stroj prodává. Jenom mě štve, jak tenhle typ lidí svojí tupostí ničí jinak fajn stroje. "Trochu" jsem se víc rozepsal, ale vzhledem k tomu, že se tady objevují podobní týpci stále častěji, nedalo mi to a sepsal jsem tento elaborát. Na závěr jenom jednu prosbu (nebo spíš zbytečný výkřik do tmy): spořivý kutilové, kupte si fáčko, můžete ho otunit a na srazech podobných budete za hvězdy - neničte svojí blbostí mašiny, ty jsou určený pro srdcaře a ne hňupy.