Za krásami Kysuce a Oravy

Za krásami Kysuce a Oravy

Příspěvekod Bartus » 06.12.2007-09:56

Letošní květen byl motorkářům příznivě nakloněn, takže jsem neustále vymýšlel kam bych se ještě mohl podívat. Už dlouho jsem se chystal udělat vyjížďku někam na slovensko a proto jsem se domluvil s kamarádem Martinem a podnikli jsme jednodenní výlet po Kysuci a Oravě.

Sraz byl domluven u Tesca v Havířově na 9 hodinu. Protože již nikdo další nedorazil, vyjeli jsme sami. Protože jsme se chtěli vyhnout hlavním tahům, zvolili jsme cestu přes, Těrlice -Hnojník - Třinec. V Třinci jsme narazili na objížďku a tak jsem poprvé jel cestou přes Karpetnou ( známá gorolská píseň "Na Karpentne zdechnul kuň, dejme se po pulce" :lol: ). Bez problémů přejíždíme hranice a v Čadci pořizujeme fotku před tunelem. V Krásně nad Kysucou opouštíme silnici E75 a odbočujeme na č520 směr Nová Bystrica, kde je první zastávka tohoto dne. Kousek za vesnicí se nachází totiž muzeum kysucké dědiny a slavná vychylovací úzkorozchodná železnice. Tato železnice je vyjímečná tím, že nemá zatáčky, ale jezdí se úvraťově. Byla postavená během 1.světové války a sloužila pro svoz dřeva z Oravy do kysuc, kde se zpracovávalo. Máme štěstí dneska se vozí parní lokomotivou, po dohodě s personálem, parkujeme přímo ve skanzenu a kupujeme lístky na vyhlídkovou jízdu. Areál skanzenu tvoří chaloupky dovezené z okolních kopců a vytváří obrázek o vesnickém životě v této oblasti, ve skanzenu najdeme vše od kostelíku, pily až po hřbitov. Mezi tím vším se můžete povozit právě po železnici.

2417 2418 2419 2420 2421

Po prohlídce vyrážíme dál směr Vrátná dolina, další zastávkou je obec Těrchová, rodiště Juraje Jánošíka. Přejíždíme Kysuckou vrchovinu a za chvíli se již fotíme u Jurovy sochy. Z Těrchové jedeme údolím Malé fatry na Dolný Kubín a přes Oravský Podzámok dál na oravskou přehradu. Po cestě jsme narazili na pěkný motorest, takže si dáváme jídlo. Cesty na Oravě jsou v poměrně dobrém stavu, takže se jede moc dobře. Oravská přehrada je opravdu velká a protože je jasno, jde krásně vidět až do Polska.

2423 2424 2425 2426 2427

Z Oravy jedeme po silnici č.584 podél západních Tater až na Liptov, počasí se začíná trochu kazit, ale naštěstí neprší. Cesta má opět krásný povrch a nádherné zatáčky. Na jednom odpočívadle fotíme západní Tatry-Roháče a Liptovskou Maru. Sjíždíme dolů do údolí a počaí se zase zlepšuje. Našim posledním cílem je termální pramen v obci Kalameny. K pramenu se dostanete když projedete vesničku a kolem kostela, kde je velká socha Cyrila a Metoděje, pokračujete po turistické značce dosti špatnou cestou asi 300m. Toto jezírko je už dosti známé, takže tu můžete někdy potkat dost lidí. Termální voda má asi 30-35 stupňů.

2429 2428 2430 2431 2432

Po hodině koupání vyrážíme k domovu. Jedeme přes Ružomberok, Martin, Žilinu na Bytču a přes Makov do ČR. Celý tento výlet měl asi 500km a domů jsem dorazil kolem 20h.

2433 2434 2435
Pozdrav z černé díry
http://www.bartus.eu

Sedím na stromu a nejsem dřevorubec :-)
Bartus
XJ štamgast

Images: 162
Kraj: Moravskoslezký
Typ XJ: Suzuki DL1000 BMW 1150 GSA
Rok výroby XJ: 2005

Příspěvekod kodl » 28.07.2009-13:43

tak sme koupadlo u obce Kalameny taky vyzkoušeli, celkem zajímavá byla výměna návštěvníků- dopoledne důchodci, pak maminky s dětmi a večer místní pařící mládež.... foto dodám pozděj.
kodl
XJ štamgast

Images: 7

Příspěvekod lynx » 29.07.2009-08:16

Tak by mě docela zajímalo kdy jsi se koupal :lol: :lol:
lynx
XJ štamgast

Příspěvekod Anonymous » 29.07.2009-09:48

No, místní určitě není a maminka s dítětem určitě ne. :shock: :D :D
Anonymous

Zpět na Vyjížďky