Vážení majitelé a příznivci XJ,
před dvěma roky Vás žádal kamarád Aleš o pomoc s řešením situace s únikem oleje a divným zvukem, viz. zde viewtopic.php?f=4&t=2617
Já jsem ten šťastný, který motorku koupil, udělal konečně řidičák a odvezl v únoru motku do servisu.
Zatím nebudu uvádět, kam jsem moto odvezl, ale bylo to na doporučení právě Aleše, že je sice drahý, ale schopný.
Po čtyřech návštěvách a cca 21 tis. Kč chudší za výměnu snad všech těsnění, které jsou od hlavy výše a seřízení kdečeho, bohužel z motky stříká olej a borec není schopen si s tím poradit. Už jsem dokonce měnil i trubky chlazení, páč to vypadalo, že jsou prasklé, nicméně olej stále chčije.
Včera jsem konečně znovu motku vytáhl ze servisu s tím, že je buď prasklá hlava nebo těsnění (podle místa, odkud olej valí) a lehnul jsem si pod ní, abych našel místo úniku. Olej evidentně stříká z pod sroubu ventilového víka nad válcem č.2 a stéká mezi žebrama dopředu.
Vrátím se časem zpět. Po druhé návštěvě v servisu jsme si společně všimli, že stříkal olej kolem odfuku na víku ventilu, tak borec odfuk oblepil, stříkat přestalo. Nyní opět, ale jinde.
ALE- proč je takový tlak oleje ve ventilovém víku? Řešilo se zde na fóru, že může být někde ucpaný odfuk, např. spojkové skříně, případně té hadičky z ventilového víka do airboxu. Bohužel jsem se ke kontrole ještě nedostal, snad o víkendu. Zkoušel jsem sundat víčko plnícího otvoru na olej a vcelku dost z díry fouká a stříkají drobné kapičky oleje. Což u auta běžně nedělá- nevím, jak u moto.
Ještě poznamenám, že dle borca jsou tlaky motoru jak z fabriky, studený i teplý motor má prý tlaky perfektní. Když jsem se ho zeptal, zda se na tlaku projeví prdlá hlava nebo fouklé těsnění pod ní, tak že prý ne, že to nejde poznat.
Už jsem z toho nešťastný, borca už nechci ani vidět a zítra jdu pro gola sadu. Jezdit se na XJ bohužel nedá, páč po 100 km, jsem měl zacákanou levou nohu jak sviňa.
Tož zkuste mi prosím poradit, co by mohlo být příčinou- krom těch odfuků. Je škoda po takových investicích nad motkou lámat hůl.
Případně alespoň kontakt na někoho, kdo tomu fakt rozumí a nebere prachy jak mechanik od NASA.
Díky moc!
Rosťa Ostrava