únik oleje- vyřešeno

Pravidla fóra
Zkuste využít funkci hledat před přidáním nového dotazu. V případě nového dotazu/příspěvku vždy na začátek uveďte přesný typ a ročník XJ, ke kterému se dotaz vztahuje!!!

únik oleje- vyřešeno

Příspěvekod Rostin » 21.05.2014-08:32

Vážení majitelé a příznivci XJ,

před dvěma roky Vás žádal kamarád Aleš o pomoc s řešením situace s únikem oleje a divným zvukem, viz. zde viewtopic.php?f=4&t=2617

Já jsem ten šťastný, který motorku koupil, udělal konečně řidičák a odvezl v únoru motku do servisu.
Zatím nebudu uvádět, kam jsem moto odvezl, ale bylo to na doporučení právě Aleše, že je sice drahý, ale schopný.
Po čtyřech návštěvách a cca 21 tis. Kč chudší za výměnu snad všech těsnění, které jsou od hlavy výše a seřízení kdečeho, bohužel z motky stříká olej a borec není schopen si s tím poradit. Už jsem dokonce měnil i trubky chlazení, páč to vypadalo, že jsou prasklé, nicméně olej stále chčije.
Včera jsem konečně znovu motku vytáhl ze servisu s tím, že je buď prasklá hlava nebo těsnění (podle místa, odkud olej valí) a lehnul jsem si pod ní, abych našel místo úniku. Olej evidentně stříká z pod sroubu ventilového víka nad válcem č.2 a stéká mezi žebrama dopředu.
Vrátím se časem zpět. Po druhé návštěvě v servisu jsme si společně všimli, že stříkal olej kolem odfuku na víku ventilu, tak borec odfuk oblepil, stříkat přestalo. Nyní opět, ale jinde.
ALE- proč je takový tlak oleje ve ventilovém víku? Řešilo se zde na fóru, že může být někde ucpaný odfuk, např. spojkové skříně, případně té hadičky z ventilového víka do airboxu. Bohužel jsem se ke kontrole ještě nedostal, snad o víkendu. Zkoušel jsem sundat víčko plnícího otvoru na olej a vcelku dost z díry fouká a stříkají drobné kapičky oleje. Což u auta běžně nedělá- nevím, jak u moto.
Ještě poznamenám, že dle borca jsou tlaky motoru jak z fabriky, studený i teplý motor má prý tlaky perfektní. Když jsem se ho zeptal, zda se na tlaku projeví prdlá hlava nebo fouklé těsnění pod ní, tak že prý ne, že to nejde poznat.

Už jsem z toho nešťastný, borca už nechci ani vidět a zítra jdu pro gola sadu. Jezdit se na XJ bohužel nedá, páč po 100 km, jsem měl zacákanou levou nohu jak sviňa.

Tož zkuste mi prosím poradit, co by mohlo být příčinou- krom těch odfuků. Je škoda po takových investicích nad motkou lámat hůl.

Případně alespoň kontakt na někoho, kdo tomu fakt rozumí a nebere prachy jak mechanik od NASA.

Díky moc!
Rosťa Ostrava
Naposledy upravil Rostin dne 27.05.2014-09:40, celkově upraveno 1
Rostin

Images: 1
Kraj: Moravskoslezký
Typ XJ: 600 S Diversion
Rok výroby XJ: 1996

Re: únik oleje

Příspěvekod mahomaho » 26.05.2014-07:54

Čoveče ne že by nikdo nechtěl poradit, ale asi nikdo neví. Já jsem o ničem podobném neslyšel. Xj je jednoduchý spolehlivý stroj. Asi nezbyde než obrátit se na jiného ověřeného mechanika. Já vím o jednom od Nového Jičína, ale práci si nechá zaplatit.
život je cesta, čím dál tím líp
mahomaho
XJ štamgast

Images: 36
Kraj: Středočeský
Typ XJ: kdysi xj900 diversion

Příspěvekod Michal » 26.05.2014-09:12

Tady nezbývá nic jiného než to rozhodit a provést důkladnou kontrolu olejové cesty. Jestli je odfuk v cajku, tak proč to tlakuje??? Je to na okruhu někde přicpané/ucpané. Kanálek zapatlaný silikonem, zapomenutá díra v těsnění a i tam umělci mohlo něco spadnout. Rozebrat !
Michal
XJ štamgast

Images: 10
Kraj: Jihočeský
Typ XJ: XL
Rok výroby XJ: 2006

Příspěvekod mirekm » 26.05.2014-20:20

Teda, dát 21 litrů za výměnu těsnění bez výsledku..... Za to bys měl novej motor (lehce použitej) např: http://www.ebay.de/itm/Motor-komplett-Y ... 9921&rt=nc
Asi jsi měl fakt smůlu na servis, bude to nějaká ptákovina, něco ucpaný nebo někde fouká, jak píše Michal, chce to kompletní rozborku a postupnou kontrolu cest. Ale od někoho, kdo tomu opravdu rozumí a ne si na servismana jen hraje. Nejlépe Yamaha servis. Myslím, že by ti udělali přetěsnění za polovinu a se zárukou.
Na dálku se to opravdu nedá. Držím ti palce.
Dokud se mi líběj holky a motorky, tak žiju :-)
mirekm
XJ štamgast

Images: 17
Kraj: Středočeský
Typ XJ: yamaha 900 Diversion a xj 550
Rok výroby XJ: 1998

Příspěvekod jirka4137 » 26.05.2014-20:45

Jestli nikoho neseženeš tak vím o dobrém mechanikovi v Napajedlích a není drahý. Napiš na soukromou zprávu.
jirka4137
XJ štamgast

Images: 0
Kraj: Zlínský
Typ XJ: FZS 600S
Rok výroby XJ: 2000

Re: únik oleje- řešení

Příspěvekod Rostin » 27.05.2014-09:30

Dobrý den všem!

Děkuji všem a omlouvám se za ztrátu Vašeho času a trápení hlavy s řešením mého problému. Vysvětlím.

Už jsem vcelku vychladl, proto bude můj příspěvek klidnější.

Sundal jsem nádrž, airbox, profoukl motor- naprosto bez problému. Vzal jsem hadr, utřel víko a vida!
Ten k...t za 450 Kč/hod zapomněl dát pod šroub víka těsnění !!!!!! Pod osm šroubů dal jen 7 těsnění !!!!
Když jsem si toho všiml, myslel jsem, že mě trefí šlak!
Na to, že mi tvrdil cosi o prasklé hlavě nebo podfouklé těsnění pod hlavou je to slušný výsledek.
Samozřejmě jsem jej kontaktoval, velmi se omlouval, že mi zdarma vymění olej a dodá příslušné těsnění, ale to už jsem jej slušně poslal do prdele s tím, že jej zcela jistě nedoporučím dalším známým. Přiznal se, že motorku dělal jeho kolega. Pak mi teprve došlo, co vlastně na motoru furt hledal. On jej viděl poprvé vždy, když jsem si pro motku přijel a vytlačil ji z dílny !!! Za 450 Kč/ hod !!! To jsem tam byl celkem 4x.

Takže nebudu Vás napínat- Je to JS MOTO Servis Ostrava. Josef Sroka. S Bohem a šáteček! :smt011

Omlouvám se za jadrnou mluvu. Ale kdybyste mě slyšeli před tím....

Bohužel mi švihlo v sobotu v zádech, takže jsem ještě motku nepodrobil pořádné zatěžkávací zkoušce, nicméně zatím ani kapička.
Ještě doplním, ať nedojde k mýlce

Josef Sroka
+420 736 607 115
Středulinského 26
Ostrava-Vítkovice
Naposledy upravil Rostin dne 01.07.2014-10:24, celkově upraveno 1
Rostin

Images: 1
Kraj: Moravskoslezký
Typ XJ: 600 S Diversion

Re: únik oleje- vyřešeno