Pravidla fóra
Zkuste využít funkci hledat před přidáním nového dotazu. V případě nového dotazu/příspěvku vždy na začátek uveďte přesný typ a ročník XJ, ke kterému se dotaz vztahuje!!!
Je to jen teoretický výpočet řídí se to koeficientem, který samozřejmě nemůže být až tak přesný. Jsou tam nejenom ztráty na kardanu, ale i prokluz zadního kola. Myslím, že výrobce udává výkon přímo na klikovce, takže se můžou připočíst i ztráty v převodovce.
Jestli vůbec ten koeficient na brzdě změnili, když tam asi moc motorek s kardanem nejezdí...
Xjelen: ze by tocivej moment na klice a na zadnim kole byl 1:1 ? To se mi nechce verit! Vzdyt pomalu kazde pneu je jinak vysoke a jinak sjete. Prevodovka na 5 rychlostni stupen ma vetsinou primy prevod, ale klika je treba u jawy spojena s prevodovkou v pomeru 1:3 (u xj to nevim). A cim vetsi zadni kolo tim mensi sila a mensi vykon.
Tommz: pravda je to co je na zadnim kole, prepocet na motor je na kazde brzde nepresny. Presnej pomer mezi klikovkou a otackama kola se porizuji tim, ze se zjistuje kolik otacek kliky udela kolik otacek kola. Senzor na otackach kliky a senzor na bubnu z toho se to automaticky spocita. Straty nejsou nejaky procento jak tu tom naznacil. Ztraty na zadnim kole nejsou linearni a pri kazdych otackach jsou straty jine. Cim vic otacek tim je vetsi odpor od oleje v prevodovce (urcite tam bude i vic takovychto zavislich veci). Takze prepocet se ziskava tim, ze se po dosazeni max. otacek brzdi motorem az na startovni otacky mereni. A pak nejakym vypoctem, ktery neznam, se vypocte v kazdych otackach priblizny straty a ty se pak prictou ke grafu na zadnim kole * prevodovy pomer a je tu graf na motoru. Pro tu predstavu jsem to snad napsal pochopitelne.
My to kdysi měřili na Dynojetu na srazu v Mohelnici. Naměřili mi na zadním kole 78,5 koně. Říkali že všeobecně se u kardanových mmotorek musí pro přepočet na výkon na klice přičíst 15%, což by asi odpovídalo zhruba 90 koním. Beru to ale s rezervou. Co měření, to odchylka. Jo, Suzuki 'RF co má mít 98 koní naměřili 82 na zadním kole