Tak mě napadlo, že bych mohl dát postup sem. Třeba se to někdy bude někomu hodit.
Je to jednoduchý, ale je třeba se toho nebát.
Postup:
- vymontovat světlo, vydělat hlavní žárovku i parkovačku
- kolem dokola je na rozhraní skleněné a plastové částí nalepené proužek pěny. Ten se musí sundat.
Když to člověk udělá opatrně, jde pak opakovaně použít.
- odklapnout plechový packy - po obvodě sou čtyři
- nahřát troubu na 80°C
- na 10 minut vložit světlo do trouby - rozpustí se lepidlo
- po vyndání opatrně šroubovákem v několika místech po obvodu zapáčit mezi sklem a plastovou částí. Části se začnou oddělovat.
Pak už jenom opatrně světlo rukama rozlousknout.
- NIKDY NESAHAT NA ZRCADLOVOU ČÁST PARABOLY. Otisky prstů pak moc nejdou vyčistit.
- teď zbývá oddělit zrcadlovou část od černé plastové
- trochu povolíme seřizovací šrouby (několikrát dokola) nebo aspoň ten šroub, jehož úchyt není z paraboly ulomenej - parabola bude vyjíždět ven. Pouze horní pravý roh bude pořád na svém místě. To proto, že je tento roh nacvaklé napevno na kloubu-kuličce (patrné z fotky). To je potřeba opatrně vycvaknout. Pozor - jde to dost těžko a chce to zabrat.
- po vycvaknutí kuličky vytočit nepoškozený seřizovací šrouby až parabolu úplně vyšroubujem ven a tak oddělíme od plastové černé části světla.
Já pak poslepoval a vyztužil co bylo urvaný a světlo složil.
- nasadit parabolu na seřizovací šrouby a ty trochu zašroubovat.
- nacvaknout kuličku
- ještě trochu šrouby zašroubovat a +- světlo VODVOKOVOU metodou (to jako od oka) seřídit.
- opět trouba na 80°C a deset minut v ní sklo a parabolu nahřívat.
- po vyndání jenom opatrně spojit, naklapnout plechový packy a počkat, až vychladne
- nalepit kolem spoje sundanou pěnu, zasunout parkovačku a je hotovo.
Tohle je návod na rozdělání a složení světla z toho novějšího typu kapotáže. Na starších typech (i jiných motorkách nebo autech) to bude ale podobný.
VYMYTÍ SVĚTLA
Kdo tak jako já jezdí často po tmě a přitom nepotřebuje světlo rozdělávat, doporučuju ho vymýt.
Je totiž zevnitř dost zaprášený. Ono jak se tam všechno třepe a tře o sebe, uvolňuje se z úchytů a dalšího takové jemné bílé prášek a světlo se pak špatně odráží.
Po vymýtí o poznání (to jako o hodně) líp svítí.
- světlo vymontovat, vyndat žárovky, nastříhat do něj pár kostiček molitanu a nalít dovnitř tak půl litru DESTILOVANÉ vody.
- pořádně protřepat, vylít a nechat vyschnout.
Na parabolu opět nesahat a nelít dovnitř vodu z kohoutku - tvoří na zrcadlovým povrchu mapy a ty se pak těžko odstraňují.
Se žárovkou za kilo - Philips Vision Moto + 30% to teď svítí hodně uspokojivě i přes to, že je moje parabola v jednom místě už solidně vypálená (viz. foto)