Otáčkoměr - xj600

Pravidla fóra
Zkuste využít funkci hledat před přidáním nového dotazu. V případě nového dotazu/příspěvku vždy na začátek uveďte přesný typ a ročník XJ, ke kterému se dotaz vztahuje!!!

Otáčkoměr - xj600

Příspěvekod Anonymous » 28.04.2006-12:05

Čauky prosím o radu.
Začal mi z ničeho nic blbnout otáčkoměr, ukazuje víc než má, skoro o polovinu.Vyzkoušel sem rozpojit konektory který byly na vodičích pod nádrží poblíž indukček a prostříkat je kontoxem. Po několika kilometrech se otáčkoměr udobřil a chvíli ukazoval jak má, ale pak se ručička rozkmitala a od té doby ukazuje furt blbě Nepomohlo ani opětovné očištění kontaktů. Skusil sem ho rozdělat ale žádnou opálenou součástku sem nenašel ani pořádné očištění těch tří přívodních drátů na něm nepomohlo....
nemáte s tím někdo zkušenosti ? Bude ještě někde závada v "šalině" nebo odešel čítač impulzů nebo převodník v otáčkoměru?
Anonymous

Příspěvekod Anonymous » 06.06.2006-13:19

Ahoj,
tak to by mě taky zajímalo v čem může být problém u otáčkoměru. Mám XJ už dva roky a mám období, kdy se mi otáčkoměr uplně zblázní.
Jedu třeba celý den a je to v pohodě, ale z ničeho nic to začne ukazovat jak se mu zachce i když stojím a mám volnoběh tak to vyskočí třeba na 3,5 tis. a zase pomalu klesne a tak pořád dokola. Při jízdě ručička přechází pomalu od nuly do skuečných otáček atd... ráno sednu na mašinu a všechno je v pohodě třeba 3 týdny a pak se to zase objeví ?????
Nechci do toho rýpat - roštiluje mě to ale snažím se to ignorovat.
TAk poraďte co s tím???? :roll:
Anonymous

Příspěvekod OTIS » 06.06.2006-13:27

Nevím zda to s tím může souviset, ale minimálně jeden ten volný konektor pod sedlem má něco společného s otáčkoměrem. Měřil jsem tam napětí (vypnutý motor), a v ten okamžik otáčkoměr šel k 3000 tis ot.
Dál sem nepátral...
OTIS
XJ veterán

Images: 1863
Kraj: Jihomoravský
Typ XJ: 600N
Rok výroby XJ: 2001

Nejde otáčkoměr vůbec

Příspěvekod Anonymous » 07.04.2009-17:04

:D Zdravím a mám dotaz.Otáčkoměr na mém XJ600 r.v.1990 občas ukazoval a občas ne.Pokud ukazoval, tak ukazoval jak má.Nyní nejde vůbec.Nevíte jak rozpoznat zda to je smrt budíku nebo spíše problém na kabeláži atd.Pokud jste to někdo řešil tak napište.
Díky. Zdeněk
Anonymous

Re: Nejde otáčkoměr vůbec

Příspěvekod Anonymous » 23.04.2009-11:21

Zdeněk Trojan píše::D Zdravím a mám dotaz.Otáčkoměr na mém XJ600 r.v.1990 občas ukazoval a občas ne.Pokud ukazoval, tak ukazoval jak má.Nyní nejde vůbec.Nevíte jak rozpoznat zda to je smrt budíku nebo spíše problém na kabeláži atd.Pokud jste to někdo řešil tak napište.
Díky. Zdeněk

Koukám,že tento problém mám asi jen já ale přesto pokud jste to někdo řešil dejte vědět.Děkuji.
Zdeněk
:D
Anonymous

Nejde otáčkoměr vůbec

Příspěvekod Anonymous » 30.01.2010-13:16

Taky se přidávám.
já mám sice jeden budík universální, se kterým jsem to již koupil, ale nefunguje. Určitě fungoval, jsou tam ještě v paměti hodnoty atd. Ale já tokupoval s tim, že je třeba projít zapojení atd.
Kde je vůbec nějaké čidlo, nebo tak něco? Jsem čerstvý majitel XJčka, tak ještě nevím kde je co. Poraďte, prosím, jak to tam vlastně funguje. Bude to bu´d to čidlo, nebo někde nějaký kabel. Předem díky
Anonymous

Příspěvekod Mira XJ » 30.01.2010-13:33

Zajdo, prosím tě pokud chceš aby ti někdo poradil,tak se nejprv zamyslí co ti nejde a jak to napsat. Z tvého dotazu totiž není srozumitného vůbec nic.
To mám z toho života jakej vedu, to mám z toho s kým se tahám!
Mira XJ
XJ štamgast

Images: 0

pardóón

Příspěvekod Anonymous » 30.01.2010-14:05

Omlouvám se, že jsem se nevyjádřil přesně.
Jednoduše: Nefunguje otáčkoměr a to tak, že vůbec.
Tak se ptám, jak vůbec vypadá jeho zapojení a čím a kde jsou vlastně otáčky snímány? A nebo čím to vlastně může být, že nefunguje vůbec?
Anonymous

Příspěvekod OTIS » 30.01.2010-15:45

Ten otáčkoměr by měl být propojen se zapalovací jednotkou, ta mu asi dává impulzy. Stáhni si v manuálech ten servisní, tam je i schéma.
OTIS
XJ veterán

Images: 1863
Kraj: Jihomoravský
Rok výroby XJ: 2001

Příspěvekod Mira XJ » 30.01.2010-17:04

Origo zapojení je tak že na konektoru,který vedl z hlavního svazku jsou tyto dráty:černo/hnědý;zelený;modrý;hnědý;černý a žlutočerný. Ten žlutočerný je ze zapalovací jednotky a dává pulzy,hnědý je napájení elektroniky v otáčkoměru a černý je mínus. Pokud dáš výrobce/ typ budíku ,který tam máš snad na netu najdu schéma řeknu ti jak to zapojit.
Mira XJ
XJ štamgast

Re: Otáčkoměr - xj600

Příspěvekod RASíček » 24.08.2011-17:16

Ahoj,
mám asi takovýto problém:

moje XeniJe, občas - zdůrazňuji OBČAS při běžné jízdě zničehonic chcípne, když vymáčku spojku, tak téměř vždy (někdy po chvilce a i střelbě do výfuku) naskočí a jede dalších 200(nebo víc)km nebo taky nejede... Elektrika jinak, zdá se, funguje, světla, blinkry svítí... ALE v tuto dobu (při vypnutém motoru a zapnutém zapalování) otáčkoměr najednou vyletí do cca 2tis. a zase se vrátí a to se někdy opakuje asi tak po 5-10 vteřinách. Pak i přestane a Máša zase normálně startuje a běží jakoby se nechumelilo. A aby to nebylo tak jednoduchý, tak se OBČAS stane, že přijedu, dám neutrál, shodím nožku a motka chcípne. Při tom otáčkoměr blázní výše popsaným způsobem. Nevím, kde mám hledat chybu, jestli v otáčkoměru nebo policajtovi na nožce nebo někde jinde v elektrice... Kdyby to aspoň bylo pravidelný nebo nějak systematický, ale ono se to děje občas... S tím se mi do servisu nechce.

Poradí někdo? Díky předem.
RASíček

Images: 7
Kraj: Praha
Rok výroby XJ: 2003

Re: Otáčkoměr - xj600

Příspěvekod Mira XJ » 24.08.2011-19:07

Osobně bych se zaměřil na spínač na bočním stojánku. Pokud za zablbne,tak chcípá motorku. Někdy stačí jen prošplíchat WDčkem - bývá zanešený.
Mira XJ
XJ štamgast

Zpět na Elektrika