Skupinová jízda-stojí za přečtení

Fórum o různých stylech jízdy a technice průjezdu zatáčkou, zácpou, nebezpečnou situací, atd..

Skupinová jízda-stojí za přečtení

Příspěvekod MatějXJ » 25.03.2007-21:43

MatějXJ
častý přispěvatel

Images: 113

Příspěvekod lynx » 26.03.2007-07:28

Dělal jsem si z toho srandu i tam. Spartakiáda se nacvičovala snad někde jinde né :lol: . Nějak jsem si nevšiml, že by v Jeseníkách nějaké mávání bylo potřeba. Pokud dávám dohromady vyjížďku, platí jednoduchá pravidla - každému řeknu kam se jede, při delším úseku, kde se bude stavět a tím to hasne - každý si může vybrat jak pojede. Že se na začátek vyjížďky přijede s plnou nádrží je samozřejmost, případné tankování se dohodne taky dopředu - každý ví kdy a v naprosté většině i kde se bude tankovat. Jinak autorům evidentně uteklo, že existují blinkry, houkačky a případně telefony. I podle zastánců daného článku bylo vidět komu byl určen - čoprácký pacienti stádního typu.
lynx
XJ štamgast

Příspěvekod Anonymous » 26.03.2007-09:17

To je krásný brutál.To ten co pojede první aby mněl v cíli oteklý ruce z neustálýho mávání-když si nerozbije cestou ústa :D
Anonymous

Příspěvekod Drobeček » 27.03.2007-07:32

Tak jelikož na motorce jezdím nejakejch 25 let a to z větší části právě ve skupinách 3-10 moto můžu říci, že bez mávání a té zběsilé gestikulace jsme se zatím obešli a také přežili bez úhony. :lol:
Drobeček
XJ štamgast

Images: 93
Kraj: Praha
Typ XJ: XJ 900F
Rok výroby XJ: 1984

Příspěvekod Faudy » 27.03.2007-08:54

No me to prijde v pohode, v podstate podle toho jezdim i ta destikulace +- sedi k tomu, co delam intuitivne. Cik cak jezdeni je podle me zaklad, hlavne u nas kdy clovek musi furt hledat diry v silnici :twisted: Jel jsem i tak, ze jich za mnou jelo asi deset nekde v Dolomitech a to uz je moc, toho posledniho proste nevidim v zrcatkach a ani nepoznam, ze treba jedna masina chybi. Navic bych jeste rekl, ze by se to melo radit od nejslabsi k nejsilnejsi masine. Zatimco ten vepredu jede treba 70kou zatackama, ten posledni uz osciluje tak 50 - 120 km/h.
Tehdy telefony jeste moc nebyly a rekl bych, ze vetsina lidi nemela ani detailni mapu (jelo se 3 dny z Ceska az do Italie). Navic kazda masina ma jinej dojezd, treba xjrka chodily na rezervu mnohem driv nez xjcko (250km a smytec).
Cyklisti (silnicaci) si jeste ukazujou na diry v silnici, ti pro zmenu jezdi hodne za sebou a kdyz ten vepredu najednou uhne, tak ten za nim uz by nemel moc casu reagovat. Ale zase maji obe ruce volny...
A tankovani je dobra vec. Predloni mi Bert na dalnici neukazal, ze sel na rezevu a ja jel furt pryc, az mu dosel benzin. A akce petflaska nic moc. Navic se pri tom vetsnou celej zleju benzinem 8)
Faudy
občasný přispěvatel

Příspěvekod vilta » 27.03.2007-22:16

hm, tak to je dobrá řiť. Ten prní bude mít prověšené ruce a já abych ještě vezl nějakou nápovědu pod folii na tankvaku. :smt104
vilta
častý přispěvatel

Images: 23

Příspěvekod TOMMZ » 27.03.2007-22:27

->Faudy
Zvlášť při delším cestování by mělo fungovat pravidlo, že si každý hlídá v zrcátkách toho, co jede hned za ním a ten zas dalšího atd.. Ne že první hlídá celou kolonu. V případě, že se motorka za ním zpomalí nebo zastaví, tak jezdec před ním také zpomalí nebo zastaví(tahle reakce pokračuje až k vedoucímu skupiny)..a v nejhorším případě se otočí a zkoumá do kterého pangejtu opozdilec zaparkoval.
TOMMZ
Site Admin

Images: 1515
Typ XJ: Thundercat
Rok výroby XJ: 2000

Příspěvekod MatějXJ » 28.03.2007-01:06

Já osobně si myslím, že některé věci jsou tam dobrý. Hlavně jízda cik cak a hlídání toho za sebou a případné zastavení. Už se nám stalo při jízdě 8 mašin, že tomu přede mnou upadl zadní blinkr, tak jsme zastavili(byl jsem poslední) a ostatní odjeli. Pak jsme museli stíhat.
MatějXJ
častý přispěvatel

Images: 113

Příspěvekod Mira XJ » 28.03.2007-07:04

Měl jsem tu čest vést kolonu asi 50 motorek cca 300km po okreskách. A dostkrát jsem v těchto kolonách i jel a to na různých pozicích. Cik cak ježdění je opravdu základ,pak se musí vyčlenit pár "pořadatelů",který budou blokovat křižovatky aby se netrhala kolona. A hlavně ten vpředu musí jet max 80-100. 100 už je moc. protože ti vzadu to honí 140. Poměrně neošetřenou věcí je že s e s tímto nepočítá v legislativě,tam je totiž napsáno,že řidiči musí mezi sebou dodoržovat takovou vzdálenost aby se předjížděné auto mohlo zařadit. Takže se běžně stává,že se mezi vás cpou "závodníci" v autě a dle zákona mají vlasně na to právo. Jenže z hlediska motorkářské kolony je to absolutně nepřijatelné a hlavně strašně nebezpečné. No,ale co stím,že.
Také je ve vyhlášce ,že se musí jezdit co njeblíže k pravé krajnici,což stylu cik cak taky neodpovídá. No,ale je to tolerováno. :D
To mám z toho života jakej vedu, to mám z toho s kým se tahám!
Mira XJ
XJ štamgast

Images: 0

Příspěvekod Faudy » 28.03.2007-10:03

V zrcatkach clovek vidi toho za sebou, pak uz jenom hada svetylek. Ale jak prijde mesto a semafory a nejlip brutalni zacpa typu Verona, tak uz je to fakt problem. Navic ty za tebou te nedojedou ti rict, ze nekdo odpadnul. A jizda typu jedeme vsichni, i kdyz padne cervena, je o hubu, protoze treba v ty Italii hned jak ti padne cervena startujou z jinych smeru krizovatky skutry na plnej... Neni to sranda. Nejradsi jezdim sam, maximalne tak jeste 1-2 masiny.
Faudy
občasný přispěvatel

Příspěvekod lynx » 29.03.2007-07:21

Taky jezdím nejvíce sám a to i tehdy, když nás vyjíždí víc. Kolikrát je nás dost nesourodá společnost a nevidím důvod proč bych se měl courat podle Jawy 350 nebo zdržovat brusiče kolen. Na vyjížďky (a o těch článek je) jezdím pro radost a ne proto aby mě buzeroval nějaký mávající vůdce. Sraz (a zvláště ty mega a komerční) je něco jiného - tam si určuje pravidla pořadatel a ostatní by se měli podřídit. Ovšem i autor článku uznává, že na takových akcích je taková signalizace na nic a navrhuje rozbít kolonu na malé skupinky (čímž zničí to nejlepší :) ). A delší cesty (dovolené) jsou taky jak kdy, podle složení. Pokud pojede Jawa,XJ a R1, tak si stanovíme denní cíl a plánované zastávky a děj se vůle boží - každý jede za sebe. Ovšem z toho na R1 bude kardiak z vypitých kafí při čekání a z jawysty uštvaná zvěř :lol: .
lynx
XJ štamgast

Příspěvekod Mira XJ » 29.03.2007-09:17

Zkuste jet na vyjížďku jawa klubu v Jizibích. :lol: Kdy 1/2 učastníků vyjížďky je pod vlivem alkoholu a druhá půlka je přiotrávená čoudem. :shock:
To mám z toho života jakej vedu, to mám z toho s kým se tahám!
Mira XJ
XJ štamgast

Images: 0

kolona

Příspěvekod Anonymous » 10.04.2007-21:17

Jezdím hodně sám a to od doby, kdy jsem měl suzuki 125 intruder. Chtěli se mnou jezdit jen cyklisti:) Ale už jsem zažil pár vyjížděk na xj600 a obojí má něco do sebe. Když jedu sám, volím si tempo, mohu se více rozhlédnout po okolí, zastavit. Ale člověk je stádový tvor a tak nás to tlačí do smečky. To je taky super. Ale dost času a pozornosti musím vyčlenit na hlídání kolegy vpředu. Taky záleží na partě a na zkušenostech kolegů. Jízda cik cak je základ.
Anonymous

Příspěvekod TOMMZ » 10.04.2007-23:01

->Lynx
Z toho vyplívá, že XJ je na tom nejlíp :lol: :lol: :wink:

Znáte takové vtipy....sejdou se čech, američan a rus.....co to napasovat na R1, XJ a Jawu :lol:
TOMMZ
Site Admin

Images: 1515
Typ XJ: Thundercat
Rok výroby XJ: 2000

Příspěvekod Anonymous » 24.04.2007-06:24

Když jsem měl čízu, jel jsem na sraz do Vlastějovic. Po příjezdu do kempu jsem měl tak akorát čas přibít stan do země a jelo se na vyjížďku do Pacova na letiště, kde proběhly sprinty atd....Po ukončení se jelo houfně z5 a mě kousek za letištěm odešel regulátor dobíjení a za ním běžel akumulátor....Z těch cca 300 motorek, co jely zastavila 1 :!: holka na odstrojeným XJ 900 a stejně mi nemohla pomoct.... Tlačil jsem to 20 km a to kolem Sázavy není řiť, protože tam není metr rovina....Po těch 20ti km, když už byla tma a já umíral vysílením jsem rezignoval a zavolal domů. Za asi hodinu přijel tatík autem, tak jsme naložili bajk na káru a hurá do kempu sbalit stan a domů. UŽ TO NIKDY NECHCI ZAŽÍT!!!
Anonymous

Příspěvekod Anonymous » 24.04.2007-07:30

Můj názor je, že to byl od Pavla dobrý počin, pověsit sem tento odkaz.Najezdím ročně pár km, hlavně sólo ale myslím, že jízda ve skupině by měla mít nějaké pravidla, jelikož jde o bezpečnost!!! Pokud někdo ty pravidla respektovat nechce, ve skupině jezdit nemusí a ani by neměl, aby neohrožoval ostatní. Osobně většinou dodržujeme většinu těchto pravidel i když jedem ve 2 a myslím že je to OK.
Anonymous

Příspěvekod Anonymous » 24.04.2007-09:11

Jinak myslím, že je to lépe popsáno zde:
http://www.cruisers.cz./Skupinova_jizda ... jizda.html
Anonymous

Příspěvekod vilta » 24.04.2007-11:17

Pěkný článek. Jedna věc mě však zaráží: píšou zde, že pokud pojedeme cik-cak tak zamezíme řidičům plechovek aby se mezi nás zařadili a tím ohrozili (vytlačili) některé z nás z cesty.
Souhlasím, ale co když se najde idiot, který se tam i přesto všechno natlačí. :smt093
Je nějaké pravidlo u motorkářů, že pokud se tohle stane tak se za tim volem jede, vytahne se okínkem, obdaří se průpleskem (od každého projíždějícího motorkáře) a poté pokračujem opět v jízdě? :lol:
vilta
častý přispěvatel

Příspěvekod Anonymous » 24.04.2007-13:27

No vždy se najde nějaký kretén. Každopádně celkově je to dobrá věc. Když jsme takhle občas jezdili, tak je dobré když ten první a poslední mají vysílačku a když někdo chce předjíždět, ten poslední to řekne tomu prvnímu a ten ukáže ostatním aby udělali jednu lajnu a umožnili bezproblémové předjetí. Jen pro zajímavost, toto používají i slavní Hels Angels při svých vyjížďkách
Anonymous

Příspěvekod lynx » 26.04.2007-13:01

"Slavní Hels Angels" a cruisers.cz, už chybí jen skauti a pionýři :lol: . Drsní Angels se hlídají vysílačkama, aby se nezaběhli - to by bylo breku :lol: :lol:
lynx
XJ štamgast

Příspěvekod vilta » 26.04.2007-13:35

to je dobrý nápad.
Poslední dá znamení prvnímu ten ostatním a ostatní zrychlí a blbečka nenechají předjet. :smt081 Pak bude blbeček :smt022 že nepředjel ty motorky. :wink:
vilta
častý přispěvatel

Příspěvekod Anonymous » 27.04.2007-08:11

No koukám, že dobře míněný příspěvek Vás dva (lynx a vilta) spíš než k zamyšlení popudil k zesměšňování. Nikomu nikdo nic nevnucoval a oba jste podle nicku "zkušení XJ-čkaři" a já pevně věřím, že jste zkušení i na motorkách a ne jen psaním do fóra. Já osobně jsem spíše jezdec a cestovatel samotář a velice nerad se podřizuji nějakému "musu" ale tak 1x - 2x za rok nějaký nekomeřční srazík s cestovatelsky zaměřenými dušičkami udělám a na vyjížďce se rád podrobím nějakým pravidlům jelikož jde nejen o mou bezpečnost ale i ostatních. Ale to je na diskusi asi někde jinde. Tak že, Vám přeji hodně pohodových km a krásných zážitků na cestách na dvou kolech.
Anonymous

Příspěvekod vilta » 27.04.2007-08:32

Kote píše:No koukám, že dobře míněný příspěvek Vás dva (lynx a vilta) spíš než k zamyšlení popudil k zesměšňování. Nikomu nikdo nic nevnucoval a oba jste podle nicku "zkušení XJ-čkaři" a já pevně věřím, že jste zkušení i na motorkách a ne jen psaním do fóra. Já osobně jsem spíše jezdec a cestovatel samotář a velice nerad se podřizuji nějakému "musu" ale tak 1x - 2x za rok nějaký nekomeřční srazík s cestovatelsky zaměřenými dušičkami udělám a na vyjížďce se rád podrobím nějakým pravidlům jelikož jde nejen o mou bezpečnost ale i ostatních. Ale to je na diskusi asi někde jinde. Tak že, Vám přeji hodně pohodových km a krásných zážitků na cestách na dvou kolech.

Hele, dělám si jen srandu. Prostě jsem měl dobrou náladu a tak jsem tady chtěl napsat nějakou ptákovinu. Nečekal jsem, že by to někdo bral vážně a nevěřím ani tobě, že jsi to bral vážně.
Samozřejmě, že pro bezpečnost je tento způsob jízdy lepší. Na projížďce "první jarní" jsme tak taky jeli a bylo to opravdu super a taky fajn zážitek. Jen je škoda těch neukázněných řidičů plechovek. Všiml jsem si že někteří, vyloženě chtějí jet za námi ale zjeví se i tací kteří nás musí za každou cenu všechny předjet i když jede celá kolona 120.
Skrátka nezbývá nic jiného než si na ně zvyknout. :smt102
Zatím zdar a doufám že se uvidíme na srazíku v krušných. :smt033
vilta
častý přispěvatel

Příspěvekod Anonymous » 27.04.2007-09:08

Ok nic se neděje, ono to psané slovo je někdy složitější v tom, že to může člověk psát v jiném rozpoložení než ten co to čte. Je to i o tom, že se neznáme. Jen mi to tak prostě přišlo. Na ten srazík bych měl přijet.
Anonymous

Příspěvekod Anonymous » 27.04.2007-12:03

Kote píše:No koukám, že dobře míněný příspěvek Vás dva (lynx a vilta) spíš než k zamyšlení popudil k zesměšňování. Nikomu nikdo nic nevnucoval a oba jste podle nicku "zkušení XJ-čkaři" a já pevně věřím, že jste zkušení i na motorkách a ne jen psaním do fóra. Já osobně jsem spíše jezdec a cestovatel samotář a velice nerad se podřizuji nějakému "musu" ale tak 1x - 2x za rok nějaký nekomeřční srazík s cestovatelsky zaměřenými dušičkami udělám a na vyjížďce se rád podrobím nějakým pravidlům jelikož jde nejen o mou bezpečnost ale i ostatních. Ale to je na diskusi asi někde jinde. Tak že, Vám přeji hodně pohodových km a krásných zážitků na cestách na dvou kolech.

Odpusť jim pane jejich nevědomost, neboť nevědí co činí... :lol: :lol: :lol:
Anonymous

Příspěvekod vilta » 29.04.2007-12:50

:smt090 :smt090 :smt090 :smt090 :smt090 :smt090 :smt090 :smt090
vilta
častý přispěvatel

Příspěvekod Anonymous » 27.08.2007-17:46

Ta signalizace je trapná,ale je pravdou že určitá pravidla taková vyjíždka mít musí.Naše vyjížďka co pořádáme jako klub měla např.něco málo přes 200 mašin. A střílel bych takové frajery co se serou dopředu a když musí tak jsou schopni někoho vytlačit ze silnice. Opatrné předjíždění samozřejmě neplatí pro pořadatele,kteří pospíchají dopředu zastavit provoz na křižovatce, aby vše proběhlo hladce.
Anonymous

Příspěvekod Anonymous » 27.08.2007-19:45

Minulý víken jsme jeli se synátorem vyjížďku na Kateřině. To bylo něco. 930 motorek jelo cca 80 kilmetrů v chumlu, tedařeknu Vám, že jsem tolik lidí v životě neviděl a okolo silnic mraky lidí mávajících. To byla fakt paráda.
Ale jinak jezdíme většinou sami, dle Bolka, rádi si zastavíme, pokoukáme, pofotíme, projdeme a jedeme dále zcela nezávisle.
Anonymous

Zpět na Technika jízdy